Krajevno prebivalstvo želijo raziskovalci informirati, kakšno nevarnost predstavljajo njihove domače živali za naravno ravnovesje avtohtonih vrst Avstralije. Foto: EPA
Krajevno prebivalstvo želijo raziskovalci informirati, kakšno nevarnost predstavljajo njihove domače živali za naravno ravnovesje avtohtonih vrst Avstralije. Foto: EPA

Na odročnem območju Kimberleyja na severu Avstralije znanstveniki po poročanju agencije AP zaznavajo hiter upad več vrst sesalcev, ptic in kuščarjev, ki jih ogrožajo neavtohtoni plenilci. Populacijo namreč zmanjšujejo divje mačke, osli in koze, njihov življenjski prostor pa ogrožajo pogosti požari.

"Kimberley predstavlja zadnjo možnost"
V raziskavi, ki jo je opravila vladna organizacija Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization, se je pokazalo, da je med ogroženimi živalskimi vrstami na tem območju kar 30 odstotkov avtohtonih vrst območja Kimberley, nekatere vrste, kot na primer zlati jazbec in vrsta drevesne podgane, pa za zdaj živijo le še tukaj, saj so v drugih predelih Avstralije že izginili.

"Kimberley je res zadnja možnost," opozarja Tara Martin, soavtorica raziskave. Znanstveniki bi tako potrebovali vsaj 96 milijonov dolarjev za začetek konzervatorskih projektov, ob tem pa bi država morala dvigniti letno višino sredstev a takšne programe še za 40 milijonov dolarjev. "Cena se na prvi pogleda zdi visoka, a v resnici govorimo o veliki priložnosti za ohranitev vrst," je ob tem pripomnil ekolog Richard Hobbs iz Univerze Zahodna Avstralija.

Priseljene živali pobijajo avtohtone
Da bi ohranili ogrožene vrste, bi morali zmanjšati število divjih mačk, oslov in koz, ki so 'priseljenci' na tej celini, hkrati pa uvesti bolj intenzivno gašenje in prerečevanje požarov v naravi. Divje mačke namreč po nekaterih ocenah vsak dan pobijejo 500.000 avtohtonih živali.