Zaradi obilnih padavin so aprila letos zaprli plaže na vzhodu Avstralije. Foto: EPA
Zaradi obilnih padavin so aprila letos zaprli plaže na vzhodu Avstralije. Foto: EPA

V Avstraliji so izrazito La Niño nazadnje doživeli med letoma 2010 in 2012, ko je pojav povzročil stoletne padavine v delih države, dve najbolj deževni leti v zgodovini Avstralije in obsežne poplave.

Tudi zadnja La Niña med decembrom 2020 in aprilom 2021 je povzročila poplave in za okoli milijardo avstralskih dolarjev (640 milijonov evrov) škode. Strokovnjaki poudarjajo, da dve zaporedni La Niñi nista nič nenavadnega.

Avstralski urad za meteorologijo (Bom) ocenjuje, da bo letošnja La Niña šibkejša in krajša od lanske. "Podnebni modeli kažejo, da bo ta La Niña kratkotrajna in bo vztrajala do poznega poletja na južni polobli ali zgodnje jeseni 2022," so zapisali.

Gre za eno od treh faz vremenskih pojavov, znanih kot ENSO (El Niño-Southern Oscillation). Cikel vključuje toplo fazo, imenovano El Niño, hladnejšo fazo La Niña in nevtralno fazo, navaja BBC.

Hladno in mokro poletje v Avstraliji

La Niña se razvije, ko močni vetrovi odpihnejo tople površinske vode Tihega oceana stran od Južne Amerike proti Indoneziji. Namesto njih na površje pritečejo hladnejše vode.

Vremenski pojav sproža opazne spremembe vremena. V osrednji, severni in vzhodni Avstraliji običajno povzroči nižje dnevne temperature in s tem zmanjša tveganje za vročinske valove in gozdne požare. Vendar hkrati ustvari bolj vlažne vremenske razmere in lahko poveča število ciklonov.

V avstralski zvezni državi Queensland že opozarjajo pred možnostjo nalivov. Prejšnji teden so zaradi poplav sprožili evakuacijo v kraju Forbes v Novem Južnem Walesu.

Zaradi La Niñe bi se lahko tudi povečal pridelek pšenice v Avstraliji. Septembra je država zaradi ugodnega vremena dvignila oceno pridelka pšenice za 17 odstotkov na skoraj rekordno raven.

Hladnejše in bolj mokro vreme tudi v Evropi?

La Niña lahko povzroči različne vremenske spremembe tudi v drugih delih sveta. V ZDA in Kanadi poveča možnost neviht in pogosto prinese bolj snežno zimo. Ameriški meteorološki urad je že pred mesecem dni napovedal La Niño, ki bi lahko trajala do februarja. Zelo močan pojav La Niñe lahko bolj vlažne zime povzroči tudi v Združenem kraljestvu in severni Evropi.

Naravni dogodki v kontekstu podnebnih sprememb

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) La Niñe še ni uradno razglasila, a je lani opozarjala, da se lahko kmalu ponovi. WMO je sporočil, da se naravni podnebni dogodki, kot je La Niña, "zdaj dogajajo v kontekstu podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek, kar povečuje globalne temperature, poslabša ekstremne vremenske dogodke in vpliva na sezonske vzorce padavin".