Obrani hmelj. Kdo ga bo obiral tokrat? Foto: BoBo
Obrani hmelj. Kdo ga bo obiral tokrat? Foto: BoBo

V Romuniji so že pripravljeni avtobusi, ki bi tamkajšnje delavce lahko pripeljali v Slovenijo, toda pristojna ministrstva se o tem še usklajujejo, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Janez Oset. Ni torej nujno, da bodo prišli. Že pred dnevi so nameravali k nam pripeljati okoli 200 romunskih delavcev, a se to ni zgodilo, ker je bilo po mnenju kmetijskega ministrstva tveganje za širitev bolezni preveliko.

Če bodo prišli v Slovenijo, bodo morali najprej za teden dni v karanteno.

Javilo se je 27 domačinov

Združenje hmeljarjev je na digitalnih družbenih omrežjih izdalo poziv za delo v hmeljiščih, odzvalo se je 27 ljudi, pa še eden iz evidence brezposelnih.

Tudi kmetijsko ministrstvo je izdalo poziv, a Oset je povedal, da je bil odziv nanj zelo slab.

Še vedno večino dela v hmeljiščih opravijo sami, je poudaril.

Po Osetovih podatkih je na hmeljiščih po Sloveniji že od prej okoli 400 tujih sezonskih delavcev, še približno 400 pa jih potrebujejo za nadaljnja dela. Konec avgusta in septembra, ko se bo začelo obiranje hmelja, pa bodo potrebovali več kot 400 delavcev.

Športniki in pivovarji v pomoč hmeljarjem

Sorodna novica Številni športniki bodo pomagali hmeljarjem

Oset je pozdravil prostovoljno delovno akcijo Pivovarne Laško Union v pomoč hmeljarjem v Savinjski dolini, ki bo potekala v četrtek in petek. V njej bo sodelovalo več kot 40 sodelavcev pivovarne ter več kot 40 športnikov in predstavnikov Rokometnega kluba Celje Pivovarne Laško, Nogometnega kluba Maribor, Košarkarskega kluba Zlatorog, Smučarske zveze Slovenije, Rokometne zveze Slovenije, Košarkarske zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije.

V Sloveniji je 120 hmeljarjev, ki obdelujejo 1596 hektarjev hmeljišč, od tega je skoraj 75 hektarjev prvoletnih nasadov.