Hmelj je treba čim prej spraviti na vodila ali pa bo letina propadla, opozarjajo hmeljarji. Foto: BoBo
Hmelj je treba čim prej spraviti na vodila ali pa bo letina propadla, opozarjajo hmeljarji. Foto: BoBo

Kot je za STA pojasnil predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Janez Oset, morajo imeti vsi delavci, ki se bodo takoj lotili napeljevanja vrvic v hmeljiščih, tudi romunsko agrozavarovanje za 45 dni, da bi imeli v primeru bolezni pokrito zdravljenje. Vsi delavci bodo morali imeti pred vstopom na avtobus potrdilo, da so zdravi oz. da niso okuženi z novim koronavirusom, je dodal. Za vse delavce bodo zagotovljene tudi zaščitne maske.

Zadnji čas je, da pridejo na pomoč delavci iz Romunije, ki že vrsto let sezonsko delajo na hmeljiščih v Sloveniji. Če kmalu hmelja ne spravimo na vodila, smo pogoreli. Potem hmelj lahko samo še pokosimo.

Janez Oset o nujni pomoči

O namestitvi delavcev v skupno karanteno po prihodu v Slovenijo je Oset dejal, da nasprotuje 14-dnevni karanteni, ker se z opravili v hmeljiščih mudi. Zato zagovarja nastanitev delavcev v karanteni pri hmeljarjih, ki jim bodo morali vsak dan izmeriti temperaturo. V primeru povišane temperature bodo hmeljarji morali poskrbeti za izolacijo obolelega.

Z deli se mudi

"Zadnji čas je, da pridejo na pomoč delavci iz Romunije, ki že vrsto let sezonsko delajo na hmeljiščih v Sloveniji. Če kmalu hmelja ne spravimo na vodila, smo pogoreli. Potem hmelj lahko samo še pokosimo," je opozoril Oset. Postregel je tudi s podatkom, da je Nemčija na pomoč svojim hmeljarjem celo z letali pripeljala 80.000 delavcev iz Romunije.

Čez približno 10 dni Oset pričakuje še eno skupino romunskih delavcev, vendar o njihovem številu trenutno ne more govoriti, saj bo vse odvisno od povpraševanja posameznih hmeljarjev. Za prihod delavcev je bilo treba opraviti veliko usklajevanja v preteklih dneh, Oset je celo o tem napisal pismo in ga poslal premierju Janezu Janši in kmetijski ministrici Aleksandri Pivec. Brez teh delavcev bi bila letošnja letina izgubljena, je dejal Oset.

Ocenil je, da je hmelj trenutno v dobrem stanju, za dobro rast pa bi bil zelo dobrodošel dež.

Država bo pomagala pri iskanju domačih sezonskih delavcev

Slovenija pridela tri odstotke hmelja na svetu. Foto: BoBo
Slovenija pridela tri odstotke hmelja na svetu. Foto: BoBo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je aktivno vključilo v iskanje sezonskih delavcev za pomoč pri spomladanskih delih v kmetijstvu.

Vzpostavili so komunikacijo s študentskimi servisi za pomoč študentov in z zavodom za zaposlovanje za aktivacijo brezposelnih.

Sočasno se usklajujejo tudi s pristojnimi resorji za ureditev vseh potrebnih podlag, da bi se v začasno delo v kmetijstvu lahko vključili vsi državljani, ki bi to želeli ter jim možnosti in čas to tudi dopuščajo. Pri tem ob študentih računajo tudi na upokojence, delavce, ki so na čakanju, in druge.

Obenem na ministrstvu opozarjajo, da bodo tudi ti delavci morali upoštevati vse varnostne napotke in pravila, ki veljajo za delo in gibanje v času epidemije.