Sončna elektrarna v Oslomeju v Severni Makedoniji naj bi nadomestila bližnjo termoelektrarno. Foto: Reuters
Sončna elektrarna v Oslomeju v Severni Makedoniji naj bi nadomestila bližnjo termoelektrarno. Foto: Reuters

Severna Makedonija, ki je veljala za vodilno balkansko državo pri privabljanju naložb v obnovljive vire energije, je napovedala, da bo odprla dva nova premogovnika, s katerima bo oskrbovala termoelektrarne. Poleg tega je makedonsko ministrstvo za energetiko napovedalo, da bo od sosednjega Kosova odkupilo tri milijone ton premoga, čeprav glede tega še niso podpisali dogovora.

"Z začetkom energetske krize smo ne samo mi, ampak vse evropske države takoj povečale proizvodnjo elektrike iz premoga, saj gre za najcenejši in najzanesljivejši vir," je pojasnil direktor makedonskega elektropodjetja Elekrtani v Severni Makedoniji (ESM).

Naraščajoče veleprodajne cene, nizke zaloge in ruska invazija na Ukrajino so številne države prisilile k mrzličnemu iskanju zanesljive oskrbe z električno energijo, a okoljevarstveniki opozarjajo, da premog ni rešitev.

"Razogljičenje je eden od stebrov zelene agende, mi pa predložimo načrt za rudnik premoga? To je nesprejemljivo," je dejala Nevena Smilevska iz okoljevarstvene skupine Eko-svest v Skopju.

S Kosova so medtem sporočili, da se tuja podjetja, tudi iz Nemčije, zanimajo za nakupe premoga. Kosovo se ponaša s petim največjim nahajališčem lignita na svetu, ki pa ima razmeroma nizko energijsko vsebnost, ob tem pa se pri izgorevanju sproščajo še posebej strupeni izpusti.

Tudi Srbija je napovedala, da bo povečala proizvodnjo premoga, in pri tem kot razlog navedla premajhno količino padavin za svoje hidroelektrarne. Poleg svoje proizvodnje bo 500 ton premoga na dan uvozila še iz Črne gore.

Bosna in Hercegovina, ki je edina balkanska država, ki izvaža električno energijo, je sporočila, da bo odložila načrte za zaprtje elektrarn na premog zaradi visokih cen energije in vpliva vojne v Ukrajini.

Novico, da se bo v elektrarni Oslomej pokurilo več premoga, je zgroženo sprejel Xhelil Zendeli, ki živi v bližini.
Novico, da se bo v elektrarni Oslomej pokurilo več premoga, je zgroženo sprejel Xhelil Zendeli, ki živi v bližini."Ljudje tukaj so razburjeni. To ne bi smelo delovati niti še en dan. Prej, ko jo bodo zaprli, tem bolje," je dejal. Foto: Reuters