Podnebni vrh je potekal virtualno. Foto: Reuters
Podnebni vrh je potekal virtualno. Foto: Reuters

Biden je spremenil okoljsko politiko, ZDA je vrnil v pariški podnebni sporazum, v četrtek pa napovedal, da bodo do konca desetletja zmanjšale izpuste toplogrednih plinov za od 50 do 52 odstotkov v primerjavi z ravnjo iz leta 2005. Svoje cilje sta povišali tudi Japonska in Kanada.

Sorodna novica Svetovni voditelji obljubljajo zmanjšanje ogljičnega onesnaženja

Presenetil je poljski predsednik Andzej Duda, ki je napovedal razogljičenje poljskega energetskega sektorja do leta 2040. Poljska je bila sicer edina članica EU-ja, ki pred dvema letoma ni zavezala ogljični nevtralnosti do leta 2050.

"Poljska namerava v dveh desetletjih zgraditi nov sistem brez izpustov, po zaslugi katerega se bo delež premoga (v energetiki) s sedanjih 70 odstotkov zmanjšal na samo 11 odstotkov," je dejal Duda, pri čemer pa se kritiki sprašujejo, kako namerava Poljska ob 11-odstotni uporabi premoga zagotoviti ogljično nevtralnost.

Biden se veseli tehnološkega sodelovanja s Putinom

Drugi dan vrha, na katerem je sodelovalo okoli 40 svetovnih voditeljev, je bil namenjen tehnologiji, ki bi lahko pomagala upočasniti podnebne spremembe.

Biden je sporočil, da ga je razveselil poziv vsemu svetu ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj sodeluje pri naprednem odstranjevanju ogljikovega dioksida. ZDA se po Bidnovih besedah veselijo sodelovanja z Rusijo in drugimi državami na tem področju.

Evropski ministri razpravljali o vodah in podnebju

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je na neformalnem zasedanju ministrov za okolje EU-ja razpravljal o izzivih, povezanih z upravljanjem voda ob prilagajanju na podnebne spremembe. Ministri so razpravljali tudi o mednarodnem vidiku prilagajanja pred podnebno konferenco novembra v Glasgowu. Velik poudarek srečanja je bil na izmenjavi dobrih praks in izkušenj pri spopadanju z izzivi pomanjkanja vode in suš ter izboljšanju upravljanja voda na vseh ravneh, so sporočili z okoljskega ministrstva.

Zajemanje ogljika: ZDA v partnerstvo s Kanado, Norveško, Katarjem in Savdijci

Sorodna novica Boštjan Videmšek: "Ene same države ni na tem svetu, ki bi bila brez greha"

Ameriška ministrica za energetiko Jennifer Granholm je ob tem napovedala razvoj novih tehnologij za zajemanje ogljika iz zraka, shranjevanje energije in industrijska goriva.

Pri tehnologijah za zajemanje ogljika so znotraj foruma neto ničnih proizvajalk izpustov (Net Zero Producers) napovedali partnerstvo s Kanado, Norveško, Katarjem in Savdsko Arabijo. Pri izravnavi izpustov v svetovni ladijski industriji pa so napovedali partnerstvo z Dansko.

Virtualni podnebni vrh je bil prvi v vrsti srečanj svetovnih voditeljev, ki mu sledita vrha največjih gospodarstev G7 in G20, novembra pa podnebni pogovori pod okriljem Združenih narodov, na katerem bo več kot 200 podpisnic pariškega sporazuma predstavilo napredek.

Biden na prvo pot v tujino na vrh G7 in v Bruselj

Biden se bo junija odpravil na svoje prvo potovanje v tujino, med katerim se bo udeležil vrha skupine sedmih najrazvitejših držav G7 v britanskem Cornwallu med 11. in 13. junijem ter vrhov zveze Nato in EU-ZDA 14. junija v Bruslju, so medtem sporočili iz Bele hiše.

ZDA, Rusija in Kitajske zbližale stališča do podnebja