Ameriški predsednik je zatrdil, da ZDA izpolnjujejo svoje okoljske zaveze, k temu pa je pozval tudi preostali svet. Foto: Reuters
Ameriški predsednik je zatrdil, da ZDA izpolnjujejo svoje okoljske zaveze, k temu pa je pozval tudi preostali svet. Foto: Reuters

Biden je poudaril, da podnebna kriza predstavlja grožnjo za obstoj planeta, in obljubil, da ZDA – drugi največji onesnaževalec s toplogrednimi plini na svetu – opravljajo svoj del naloge. "Tukaj stojim kot predsednik ZDA in z gotovostjo trdim, da bodo ZDA izpolnile svoje cilje glede zmanjšanja izpustov do leta 2030," je dejal.

Ameriški predsednik je zbrane na podnebnem vrhu opomnil, naj ohranjajo cilj dviga povprečne svetovne temperature znotraj 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven, da bi preprečili najhujše posledice segrevanja planeta. "Znanost je popolnoma jasna, do konca tega desetletja moramo bistveno napredovati," je dejal.

Med glavnimi zavezami ZDA je zmanjšanje onesnaževanja s toplogrednim plinom metan. "Zmanjšanje izpustov metana za 30 odstotkov do leta 2030 je naša najboljša možnost za ohranitev cilja 1,5 stopinje Celzija," je dejal Biden in še omenil, da želijo ZDA do leta 2030 raven metanskih izpustov znižati na obdobje izpred leta 2005.

Nastop so zmotili protestniki s transparentom, ki so jim ga varnostniki odvzeli. Foto: Reuters
Nastop so zmotili protestniki s transparentom, ki so jim ga varnostniki odvzeli. Foto: Reuters

Ameriška administracija želi omejiti največje proizvajalce metana

Njegova administracija je pred Bidnovim odhodom v Egipt predstavila načrt za zmanjšanje izpustov metana, enega najbolj onesnažujočih plinov ameriške naftne in plinske industrije. Industrija 'frackinga' (vrtanja plina) je več mesecev lobirala pri snovanju te zakonodaje.

Biden je med naštevanjem svojih okoljskih dosežkov izpostavil zakonodajo o zmanjševanju inflacije (Inflation Reduction Act 2022), ki predvideva vlaganje v domačo proizvodnjo čiste energije. Spomnil je tudi, da je ZDA vrnil med podpisnice pariškega podnebnega sporazuma, od katerega je odstopil njegov predhodnik Donald Trump.

"Ruska vojska povečuje nujnost prehoda z odvisnosti od fosilnih goriv"

Vrsta kriz po svetu v tem trenutku sicer odvrača pozornost od podnebne, med njimi vojna v Ukrajini, pomanjkanje hrane in inflacija. "Pri tem je bolj nujno kot kdaj koli prej, da podvojimo svoje podnebne zaveze. Ruska vojna (v Ukrajini, op. a.) samo povečuje nujnost potrebe po prehodu sveta z odvisnosti od fosilnih goriv," je predsednik ZDA še dejal v svojem nastopu, ki so ga za kratek čas zmotili tudi protestniki s transparenti, ki so jih varnostniki umaknili.

Napovedal je tudi podporo afriškim državam 100 milijonov dolarjev za prilagoditev na podnebne spremembe, med drugim za sisteme zgodnjega opozarjanja, krepitev prehranske varnosti in podporo novemu centru za usposabljanje v Egiptu za prehod na obnovljive vire energije po vsej celini, poroča Guardian.