Po nekaterih predvidevanjih bi lahko koale izumrle do leta 2050. Foto: EPA
Po nekaterih predvidevanjih bi lahko koale izumrle do leta 2050. Foto: EPA

Ti mali vrečarji, ki se hranijo z listi evkaliptusa, so bili v določenih avstralskih zveznih državah že leta 2012 razglašeni kot ranljiva živalska vrsta. Zdaj pa so jih za ogrožene tazglasili na območju zveznih držav Queensland, Novi Južni Wales in območju prestolnice Canberra (ACT).

Avstralska ministrica za okolje Sussan Ley je povedala, da vlada že pripravlja načrt za njihovo ohranitev, prav tako pa pripravljajo oceno, kako zelo sprememba okolja vpliva na njihov obstoj.

Avstralska zvezna država Novi Južni Wales je lani ugotovila, da bodo koale izumrle do leta 2050, če država ne bo urgentno ukrepala, poroča BBC.

Samo gozdni požari, ki so divjali v Avstraliji med letoma 2019 in 2020, so bili usodni za okoli pet tisoč koal, v Novem Južnem Walesu pa je bila uničena četrtina njihovega življenjskega okolja. Ob tem je treba upoštevati še dejavnik krčenja njihovega naravnega okolja in bolezni, ki jih rade napadejo.

"V samo desetletju so koale prešle iz skupine ranljivih vrst na ogroženo. To je šokantno hitro," je dejal Stuart Blanch z WWF Avstralija (WWF – Svetovni sklad za divje živali). Ob tem je dodal, da bo treba sprejeti strožje zakone in zaščititi njihov habitat.

Koale živijo tudi v Južni Avstraliji in Viktoriji, a njihovo število upada na državni ravni.

Znanstveniki ob tem opozarjajo, da bodo stanje še dodatno poslabšale podnebne spremembe, še posebej gozdni požari in suša.