Foto: BoBo
Foto: BoBo

December zaznamuje toplo vreme. Takšno je bilo tudi tokratno jutro, na mariborskem letališču so namerili kar 15 stopinj Celzija, po 14 stopinj v Velenju in Murski Soboti, je na Twitterju zapisala državna agencija za okolje (Arso).

Preostanek tedna bo podoben, je za MMC napovedal dežurni Arsov prognostik Brane Gregorčič. "Tako je videti, da bo najtopleje v tem tednu, nekje do konca tedna bodo temperature krepko nad povprečjem, dnevno med 10 in 15 stopinjami Celzija, zjutraj pa med pet in deset."

Prihodnji teden bo za odtenek hladneje, a še vedno nadpovprečno toplo. Na rahlo znižanje bodo vplivali: nekaj več jasnine, nekaj manj vetra, ponekod lahko obleži megla. Tako se ob jutrih temperature utegnejo zadrževati okoli ničle, podnevi pa se bodo povzpele med pet in več kot deset stopinj.

"Vsekakor snega ne bo, božič bo zanesljivo zelen," je napovedal. Kako bo pa kaj na silvestrovo? "To je dejansko predaleč. So določeni indici, da bo šlo po božiču temperaturno malo navzdol. Nekaj upanja ostaja, da bi bilo malo bolj zimsko, a to je daleč od kakšne zanesljivosti."

Letošnji november drugi najbolj topel v zadnjih 140 letih

Letošnji november je bil drugi najbolj topel november v 140 letih. Tudi letošnja jesen in leto sta za zdaj druga najtoplejša od začetka meritev, je razvidno iz poročila znanstvenikov Ameriške agencije za oceane in ozračje (NOAA). Izjemno visoke temperature so zabeležili na obeh delih sveta, saj je ledena površina tako na Arktiki kot Antarktiki padla na rekordno nizko raven, huje je bilo le še novembra 2016, piše na spletni strani NOAA. Površina ledu na Arktiki je bila za 12,8 odstotka pod povprečjem, ki je določeno z meritvami med letoma 1981 in 2010, na Antarktiki pa je bila površina ledu za 6,35 odstotka pod povprečjem. Povprečna temperatura je bila za 0,92 stopinje Celzija nad povprečjem 20. stoletja, s čimer je letošnji november drugi najbolj topel. Prvo mesto še vedno drži november leta 2015. Kar pet najtoplejših novembrov so sicer zaznali po letu 2013. Tudi sicer kaže, da bo letošnje leto eno najtoplejših. Med januarjem in decembrom je bila namreč temperatura v povprečju za 0,94 stopinje nad povprečjem 20. stoletja, tako da je to tudi drugo najtoplejše obdobje med januarjem in decembrom v 140 letih, le malo za enakim obdobjem leta 2016.