Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Možnosti, da bo snežilo, so pičle. Precej verjetno je, da bo oblačen in morda tudi deževen. Prihaja namreč občutna otoplitev," je za Val 202 pojasnil vremenoslovec Blaž Šter z Arsa.

Zelo verjetno pa bo snežilo v Alpah, a je trenutno še negotovo, kako visoko bo meja sneženja, so sporočili z agencije za okolje. Na Kredarici je bil od leta 1961 le en božič zelen, in sicer leta 2015.

Če bo ta konec tedna še dokaj topel – za danes je na Primorskem in v zaledju napovedanih tudi 13 stopinj Celzija – pa se bo predpraznični teden začel z ohladitvijo v višinah. V drugi polovici tedna pa bo večji del južne polovice Evrope v topli zračni masi. Obsežen ciklon bo najverjetneje zahodno, naši kraji pa bodo dalj časa pod vplivom toplih južnih in jugozahodnih vetrov.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Belega božiča ni že več let

In kje so imeli do zdaj največkrat bel božič? Na Arsu pravijo, da je bilo – pričakovano – največ belih božičev na Kredarici, edini zeleni božič je bil tam pred šestimi leti. V Ratečah je bilo v zadnjih 60 letih le devet zelenih božičev, a od tega pet v zadnjem desetletju. V Slovenj Gradcu je bilo v zadnjih 60 letih skoraj pol božičev belih, a v zadnjem desetletju je bil takšen samo eden, in sicer leta 2011.

V Ljubljani je bil zadnjič sneg za božič leta 2003, v zadnjih 60 letih pa je bila sicer bela tretjina božičev. Tudi v Novem mestu je bila v zadnjih 60 letih tretjina božičev belih, nazadnje sta bila bela božiča v letih 2007 in 2011. Na Brniku je bilo od leta 1963 belih 19 božičev, zadnjič je bil sneg za božič leta 2003.

Tudi v Celju že več kot desetletje ni bilo belega božiča, zadnji izmed 19 belih božičev v minulih šestih desetletjih je bil leta 2007. Enako je bilo v Mariboru. Najmanj belih božičev je v zadnjih 60 letih imela Murska Sobota, in sicer 18. Tudi tam je bilo belo na božič nazadnje leta 2007, so povzeli na Arsu. In dodali, da pa so na Obali vajeni zelenih božičev. Takšni so bili namreč vsi od leta 1961 dalje.