Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Visoka temperatura, ki smo ji priča, je cše najmanj naklonjena čebelam. Te izletavajo iz panjev in iščejo cvetni prah na leski in drugih spomladnih medonosnih rastlinah. Premile zime za čebele niso dobrodošle, saj ko v zimskih toplejših dnevih čebele zapustijo panje in letajo naokoli in iščejo hrano, trošijo energijo. V naravi ne bodo našle ničesar, kar pomeni, da bodo porabile veliko energije za iskanje nečesa, kar ne obstaja," v opozorilu na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije opominja čebelarski strokovnjak Vlado Auguštin.

Kot pravi, je lahko nekaj ​​neenakomerno toplih dni pozimi dolgoročno za čebele celo dobro, saj v takih dneh čebele zletijo iz panjev in se otrebijo, kar je dobro za zdravje cele družine. A če toplo vreme traja dlje, kot smo mu priča te dni, bodo čebele pospešeno porabljale hrano, kar lahko panj precej, celo usodno ošibi.

Zaloga hrane naj bo vsaj 15 kg

"Zato čebelarjem svetujem nadzor in spremljanje stanja s čebelarsko tehtnico, ob toplejšem vremenu pa tudi v čebeljih panjih ter posredovanje ob pomanjkanju hrane," je zapisal in dodal: "Tisti čebelarji, ki so čebele zazimili z zadostno količino hrane in jih dobro očistili varoj, se nimajo česa bati. Zaloga hrane, ki naj bi jo imela čebelja družina od jeseni do pomladi, ko se začne vnos novega nektarja, naj bo vsaj 15 kilogramov, še pravi.

Težava pa nastane, če čebele nimajo dovolj hrane. Vzrokov stradanja je več, gre pa za malomarnost čebelarja, saj je ta čebelam pozno poleti dodal premajhne količine hrane ali po točenju medu tega sploh ni nadomestil, je zapisal Auguštin in dodal, da je pomanjkanje hrane čez zimo lahko tudi posledica ropanja čebel ali tihega ropa, ki ga čebelar ni pravočasno opazil in ustrezno ukrepal: "V takšnem primeru mu ne preostane nič drugega kot čebelji družini dodati hrano."

Čebelarjem svetuje, naj lačni in oslabeli družini odvzamejo prazne sate in ji dodajo rezervne medene sate s cvetnim prahom. Če čebelar rezervnih satov s hrano nima, naj nad gnezdo povezne kantico s sladkorno raztopino in čebele krmi kapilarno, svetuje.

Tudi v čebelarstvu so lani občutili visoke cene reprodukcijskih materialov, zaradi česar jim je vlada namenila 10 evrov pomoči na panj. Foto: BoBo
Tudi v čebelarstvu so lani občutili visoke cene reprodukcijskih materialov, zaradi česar jim je vlada namenila 10 evrov pomoči na panj. Foto: BoBo

Sladkorna pogača lahko dolgoročno oslabi panj

Ni pa v tem obdobju priporočljivo dodajanje sladkorne pogače, opozarja. "Dodajanje sladkorne pogače v tem času odsvetujem. Kadar se zaradi krmljenja s pogačo prezgodaj izleže preveč zalege, lahko nastane nepopravljiva škoda ob vdoru mrzlega zraka in ob morebitnem slabem vremenu. Čebelja gruča se stisne in ne ogreva več zunanjih zaleženih satov. Ta zalega se prehladi in odmre. S tem naložimo čebelam zelo veliko dela in moč družine se hitro zmanjša. Tudi nizka temperatura čebel ne zadrži v panju, saj kljub temu izletavajo po vodo in obnožino, zaradi nizke temperature pa v naravi otrpnejo. Takšnih prodorov mrzlega zraka in slabega vremena smo pri nas vajeni še maja, zato moramo biti zelo previdni, če se odločimo za krmljenje družin s sladkorno pogačo," opozarja.

Kot je še spomnil, so boljše družine tiste, "ki se razvijejo nekoliko pozneje, a je njihov razvoj silovit, tako da nadomestijo vse zamujeno".

Vladna pomoč zaradi visokih cen

Lanska letina medu je bila sicer med količinsko povprečnimi, je pa zato izstopala po kakovosti, so jeseni pojasnjevali čebelarji. Letina je bila precejšnje olajšanje po predhodnem letu, ko so čebelarji zaradi spomladanske pozebe imeli eno najbolj katastrofalnih letin. So pa tudi v čebelarstvu občutili visoke cene reprodukcijskih materialov, zaradi česar jim je vlada namenila 10 evrov pomoči na panj.