Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Čiščenja Ljubljanice in njenih nabrežij od Ribiškega doma Barje na Livadi do Tromostovja se je po navedbah organizatorjev – Društva za podvodne aktivnosti Vivera in Slovenske potapljaške zveze (SPZ) – lotilo približno 100 potapljačev, ribičev, gasilcev in drugih prostovoljcev. Ti so iz rečne struge potegnili za približno tono odpadkov, med njimi električne skiroje, kolesa, kose pohištva in prometne znake.

Potapljači so iz vode potegnili tudi predmete, ki potencialno izvirajo iz prekrškov ali kaznivih dejanj, zato so bili prisotni tudi policisti, ki so skušali ugotoviti, s katerim morebitnim kaznivim dejanjem je bil posamezen predmet povezan. Najdene odpadke so na koncu s pomočjo podjetja KPL razstavili na Čevljarskem mostu, kjer so bili na ogled mimoidočim.

Predsednik društva Vivera Miro Potočnik je izrazil veselje, da je bila kljub nepredvidljivemu vremenu akcija uspešno izpeljana in da vsako leto zaznajo manj smeti. "Ko smo pred 33 leti začeli čiščenje, smo nabrali za štiri tone smeti, letos pa smo pri malo manj kot toni," je dejal. Letos so se potapljači prvič spustili tudi pod ljubljansko tržnico in od tam dvignili odpadke, kar jim leta prej ni uspelo.

Iz Ljubljanice odstranili skoraj tono smeti

Čistilno akcijo so organizatorji tudi letos popestrili s kulturnim programom, ki je vključeval predstavitve potapljaških in drugih društev ter predstavo Povodnega moža in Urške, ki sta se podala v globine Ljubljanice in tako simbolično prikazala kritičnost našega odnosa do okolja ter ravnanja z naravo. Dogodek se je po navedbah organizatorjev sklenil s tradicionalnim druženjem pri Ribiškem domu Barje.

V zahvalo za skrb za čisto Ljubljano so mimoidočim delili semena in rastline, ki so jih vzgojili v Botaničnem vrtu v Ljubljani. V Mestni občini Ljubljana so kampanjo Človek, čuvaj svoje mesto tudi letos povezali z akcijo Za lepšo Ljubljano. S sporočilom "Človek, ne meči smeti. Raje meči cvetlična semena" dodatno opozarjajo na nesprejemljivost onesnaževanja okolja.

Čiščenje Ljubljanice sicer tradicionalno poteka kot sklepna prireditev mesečne akcije Za lepšo Ljubljano, ki poteka med 22. marcem, svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, svetovnim dnevom Zemlje.