Vode ni več treba dodatno črpati v strugo. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Vode ni več treba dodatno črpati v strugo. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

V slovenski Istri je po daljšem času obilno deževalo. Na meteorološki postaji v Portorožu so od četrtkovega do današnjega jutra namerili 30 milimetrov padavin. Na območju ne velja več niti opozorilo o požarni ogroženosti naravnega okolja.

Z Rižanskega vodovoda so sporočili, da so si vsaj do druge polovice prihodnjega tedna oddahnili, saj se je raven podtalnice na vseh virih povečala. V Rižanski dolini zdaj črpajo 150 litrov vode na sekundo, od tega jim ni treba ničesar odvajati za zagotavljanje ekološko sprejemljivega pretoka Rižane.

Po informativnih podatkih Agencije RS za okolje je skozi merilno mesto pod Kubedom ob 13. uri teklo več kot 400 litrov vode na sekundo. Ekološko sprejemljiv pretok je 110 litrov na sekundo.

Oživel je tudi naravni izvir reke, vendar je količina vode minimalna in bo že v prihodnjih dneh presahnila, ocenjujejo na Rižanskem vodovodu.

Uprava RS za zaščito in reševanje je razmeram prilagodila število prevozov s cisternami iz Unice. To se je malenkost znižalo, so zapisali na Rižanskem vodovodu. Na obrambnem ministrstvu so na vprašanje STA o morebitnem koncu prevažanja odgovorili, da bodo prevoze izvajali do konca avgusta, z možnostjo podaljšanja.

V podjetju so zdaj nekoliko bolj optimistični, so zapisali. Z nadaljnjim upoštevanjem omejitev rabe vode in še s kakšnim deževjem, se odpirajo možnosti za konec krize, so ocenili.

V Istri je po dežju tudi manj strahu pred ognjem. Uprava RS za zaščito in reševanje je danes za to območje preklicala opozorilo o požarni ogroženosti naravnega okolja, ki je bila še v četrtek zelo velika.