Vetrnih elektrarn na Volovji rebri (še) ne bo. Foto: BoBo
Vetrnih elektrarn na Volovji rebri (še) ne bo. Foto: BoBo
Vetrnic na Volovji rebri vseeno ne bo?

Ministrstvo je z omenjeno odločbo razveljavilo okoljevarstveno soglasje za 33 vetrnic na Volovji rebri, ki ga je agencija za okolje izdala aprila lani. S tem je investitor Elektro Primorska izgubil ključni dokument, ki bi ga potreboval za gradnjo na Volovji rebri, poudarjajo v društvu. Pritožba na odločitev ministrstva sicer ni mogoča, Arso pa bo o tej zadevi moral odločati že petič.

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije poudarjajo, da tokratna odločitev ministrstva v zadevi Volovja reber pomeni pomembno novost. "Tokrat se je zgodilo prvič, da je že ministrstvo samo, kot drugostopenjski organ, razveljavilo nezakonito odločbo Arsa. Doslej je po tožbi DOPPS to vedno storilo šele upravno sodišče," so zapisali.

Odvetnik Tomaž Petrovič, ki zastopa društvo, sicer misli, da je odločba ministrstva obsežna in pravno zelo kakovostno utemeljena. "Arsu daje jasna postopkovna navodila, kako mora odločati v prihodnje. Odločba vzbuja upanje, da bomo s strani agencije v devetem letu trajanja primera Volovja reber končno dočakali vsebinsko korektno in zakonito odločanje," je poudaril.

Po njegovih besedah odločba ministrstva pritrjuje vsem ključnim točkam pritožbe društva in ugotavlja, da Arso pri izdaji okoljevarstvenega soglasja neupravičeno ni upošteval podatkov in študij, ki jih je v postopek posredoval DOPPS. Prav tako naj bi Arso napačno ugotovil dejansko stanje o prisotnosti varovanih vrst ujed na Volovji rebri in svojih ugotovitev, da naj bi vetrnice pticam ne škodovale, ni podprl z ustreznimi argumenti.

Vetrnic na Volovji rebri vseeno ne bo?