Gradbeno dovoljenje za gradnjo vetrne elektrarne z 29 vetrnicami in pripadajočega visokonapetostnega daljnovoda na Volovji rebri je bilo Elektru Primorska izdano februarja 2007. Foto: BoBo
Gradbeno dovoljenje za gradnjo vetrne elektrarne z 29 vetrnicami in pripadajočega visokonapetostnega daljnovoda na Volovji rebri je bilo Elektru Primorska izdano februarja 2007. Foto: BoBo

"V družbi Elektro Primorska za začetek gradbenih del razpolagamo z vsemi potrebnimi dovoljenji, ki so predpisana s trenutno veljavno zakonodajo," so zatrdili.

Začetek gradbenih del marca?
Dodali pa so, da je okoljevarstveno soglasje v vnovični presoji na Agenciji RS za okolje (Arso) in da trenutno čakajo na odločitev oz. odločbo.

V družbi pričakujejo začetek gradbenih del v prvi polovici marca. Predvidena gradbena dela bo družba izvajala v razdelilni transformatorski postaji (RTP) Ilirska Bistrica v zunanjem stikališču v daljnovodnem polju E08, ki je priključno mesto daljnovoda, ki povezuje RTP Ilirska Bistrica in vetrno elektrarno Volovja reber. V Elektru Primorska navajajo, da se zemeljska dela v daljnovodnem polju E08 še niso začela.

DOPPS: Prijavili bomo nameravano črno gradnjo
V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so prepričani, da investitor ne sme začeti gradnje, saj nima zahtevanega okoljevarstvenega soglasja. Okoljevarstveno soglasje je bilo sicer izdano 26. junija 2006, a je bilo s sodbo upravnega sodišča iz marca lani pravnomočno razveljavljeno, so pojasnili v DOPPS-u.

DOPPS je, ker meni, da bi bil napovedani začetek gradnje vetrne elektrarne Volovja reber nezakonit na katerem koli delu projektnega območja, napovedal, da bo "nameravano črno gradnjo prijavil pristojnim gradbenim in okoljskim inšpekcijskim službam".

Gradbeno dovoljenje za gradnjo vetrne elektrarne z 29 vetrnicami in pripadajočega visokonapetostnega daljnovoda je bilo Elektru Primorska izdano februarja 2007. Če investitor ne bi začel gradnje, bi mu gradbeno dovoljenje prenehalo veljati konec tega meseca, so še dodali v DOPPS-u.