Večina ledu je pod morsko gladino. Foto: Reuters
Večina ledu je pod morsko gladino. Foto: Reuters

Če je bilo stanje ledenikov še stabilno do leta 2009, pa je od takrat naprej njihovo tajanje vse izrazitejše, po poročanju BBC-ja ugotavljajo strokovnjaki z univerze v Bristolu na podlagi satelitskih posnetkov, s pomočjo katerih so opazovali 750 kilometrov dolg odsek obale na jugozahodu Antarktike.

Profesor Jonathan Bammber je povedal, da se je pred okoli petimi leti začelo dramatično krčenje ledenikov, ki so se na nekaterih delih znižali tudi za štiri metre, kar je zelo slab znak.

"Skupna izguba na leto znaša okoli 60 kubičnih kilometrov. Če to postavimo v kontekst, štirje kubični kilometri so primerljivi z letno domačo porabo v Veliki Britaniji," je pojasnil Bammmber.

Ključni za študijo so bili podatki, zbrani s pomočjo evropskega satelita Cryosat, ki okoli Zemlje kroži na višini 700 kilometrov in je opremljen s posebnim radarskim višinomerom, s katerim je mogoče opazovati stanje ledu pod površjem.

Ker podnebni modeli za Antarktiko ne kažejo pomembnih sprememb v količini snega in temperaturi, strokovnjaki domnevajo, da so za izginjanje ledenikov krive tople vode v oceanih.

Zaradi močnejšega vetra okoli Antarktike, ki je verjetno posledica segrevanja ozračja in ozonske luknje, se toplejša voda iz globin v večjih količinah dviga proti površju in taja ledenike.