Znanstveniki želijo preučiti, kakšen vpliv imajo podnebne spremembe na tajanje ledene odeje na Grenlandiji. Foto: EPA
Znanstveniki želijo preučiti, kakšen vpliv imajo podnebne spremembe na tajanje ledene odeje na Grenlandiji. Foto: EPA

Kanjon naj bi pred več kot štirimi milijoni let izdolbla velika reka, ki je tekla na tem območju, preden ga je prekril led. Znanstveniki so ga naključno našli med raziskovanjem podnebnih sprememb, ko so z radarjem pregledovali kamnine, poroča britanski BBC.

Skrita dolina je daljša od slovitega Velikega kanjona (Grand Canyon) v ameriški zvezni državi Arizona. Razprostira se od sredine Grenlandije proti severni obali, preden se je oblikovala ledena odeja, pa je bil njegov sestavni del tudi reka, ki se je izlivala v Arktični ocean.

Kanjon je še vedno "nagnjen", staljena voda iz ledene odeje pa teče pod morsko gladino na severu kanjona. Glaciologi menijo, da kanjoni igrajo pomembno vlogo pri prenašanju vode, ki se stopi pod ledom, do oceana.

Raziskovalci so kanjon našli, ko so skušali poiskati odgovor na eno največjih znanstvenih ugank: koliko bo topljenje grenlandskega ledenika pripomoglo k dvigu morske gladine, če, kot predvidevajo, se bo Arktika še naprej segrevala zaradi povečanja izpušnih plinov.

"Če upoštevamo, da imamo satelitske posnetke, ki so nam takoj na voljo prek prenosnih telefonov, potem bi lahko predvidevali, da je narejen že natančen zemljevid Zemlje. A jasno je, da je treba raziskati še veliko območij. Zelo smo vznemirjeni zaradi tega - gre za odkritje, ki se zgodi le enkrat v življenju," je dejal Jonathan Bamber, vodja odprave in profesor na univerzi v Bristolu.