Foto: BoBo/Valter Leban
Foto: BoBo/Valter Leban

Družino so razburile besede poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka v izjavi po tistem, ko si je razmere na terenu pogledala kmetijska ministrica Mateja Čalušić.

"Žal je človek pokazal svojo neumnost, in to narava zelo težko sprejema," je v četrtek dejal Curk.

Družina Žgajnar je prek odvetnice v izjavi za javnost opozorila, da je ta izjava, iz katere so razbrali, da se je stena lagune z gnojevko podrla zaradi človeške neumnosti, najmanj neprimerna, saj da do danes ni bil ugotovljen vzrok za nesrečo.

Curk je v povezavi s tem dejal, da si družina njegovo izjavo napačno razlaga. "Ne nanaša se direktno na lastnika kmetije Žgajnar, ampak sem govoril na splošno o človeški neumnosti, ki pripelje s svojimi dejanji do tega, da narava na koncu nosi posledice naših napačnih ravnanj. Živimo v času, ko imajo v interesu kapitala naša ravnanja negativne posledice v naravi in s tem sami sebi uničujemo življenjski prostor. Govoril sem torej generalno o človeku in ne osebno o gospodu Žgajnarju," je zapisal v današnjem odzivu.

Iskanje odgovornosti v pristojnosti inšpekcijskih služb in policije

Iskanje odgovornosti za izliv gnojevke je po Curkovih besedah v pristojnosti inšpekcijskih služb in policije. Dejstvo pa je, je poudaril, da se je ekološka nesreča zgodila na kmetiji Žgajnar. "Prizadela je njihovo družino in njihovo dejavnost, a tudi naravo, ki bo zdaj nosila posledice. Na tem primeru se lahko naučimo, kako potreben je stalni nadzor inšpekcijskih služb, če želimo ohraniti naravo tudi za svoje zanamce," je še navedel Curk.

Gradbeni inšpektor si je že v ponedeljek ogledal laguno, iz katere je v okolje iztekla večja količina gnojevke. Kot so na pristojnem inšpektoratu ta teden pojasnili, sta bili na zemljišču zgrajeni dve zbirni laguni za gnojevko. Ena se je delno porušila in iz nje je v celoti iztekla gnojevka. Druga laguna je prazna.

V družini Žgajnar zaskrbljeni zaradi neresničnih izjav

V družini Žgajnar so zaskrbljeni zaradi, kot poudarjajo, neresničnih izjav ljudi, ki niso bili neposredno vpleteni v dogajanje in ne poznajo pravih dejstev. "Izjave, ki ne odražajo resničnega dejanskega stanja, pa povzročajo izključno paniko, prav tako pa škodijo dobremu imenu in ugledu kmetije Žgajnar," so navedli.

Ob tem so zatrdili, da so se po izlivu sami s pomočjo prijateljev in brez pomoči ali posredovanja civilne zaščite odzvali takoj in s postavitvijo zemeljskih preprek oz. izkopov jarkov preprečili hujše izlivanje.

Curk je danes pojasnil, da je vloga civilne zaščite koordinacija z lokalno skupnostjo. Civilna zaščita je bila po njegovih besedah o dogodku obveščena v nedeljo zvečer in si je z lastnikom kmetije ogledala mesto izliva. Lastnik kmetije je že takoj po nesreči izvedel zapreke in preprečil nadaljnje odtekanje gnojevke, je dejal Curk.

V družini Žgajnar so danes navedli izjave kmetijskega inšpektorja, da je iz lagune izteklo 1319 kubičnih metrov gnojnice, da pa je bilo od tega več kot 1050 kubičnih metrov zajezenih in s cisternami razvoženih na travnike, kar da je skladno s kmetijsko prakso. Vse navedeno je po navedbah družine ugotovil in v zapisnikih evidentiral kmetijski inšpektor.

Direkcija za vode bo pripravila program sanacije

Doslej na vodostajih niso bili izvedeni nobeni ukrepi, to je pričakovati v prihodnjih dneh. Do prihodnjega tedna naj bi namreč direkcija za vode pripravila program sanacije, na podlagi katerega bodo sprejete odločitve o ukrepih. V sanacijo se je pripravljen vključiti tudi lastnik kmetije s svojo mehanizacijo.

Stanje vode na Postojnskem po nedeljskem izlivu gnojevke na kmetijskem obratu družine Žgajnar se počasi izboljšuje. Voda z visokimi koncentracijami gnojevke je po podatkih Inštituta za raziskovanje krasa v Postojni po Curkovih besedah že pritekla do Malega Otoka. Pričakovati je, da bo danes ponoči ali v soboto zjutraj v reki Pivki pred Postojnsko jamo.

"Zaskrbljenost vzbujajo tudi podatki, da je vsebnost kisika v reki Nanoščici izredno nizka in da so koncentracije gnojnice v vodotoku še vedno visoke," je izpostavil Curk.

Po Curkovih besedah pa je pozitivno, da meritve Nanoščice v zgornjem toku danes že izkazujejo normalno stopnjo kisika v vodi. "Problem je torej potovalni trak gnojevke. Evidentno pa je, da narava pomaga in da se voda zdravi," je še dejal Curk, ki upa, da bo k izboljšanju razmer dodatno prispeval tudi današnji dež.