Foto: BoBo/Valter Leban
Foto: BoBo/Valter Leban

Madež gnojevke, ki se širi po reki Nanoščici, je trenutno po pojasnilih pristojnih približno 10 kilometrov oddaljen od sotočja z reko Pivko, ta pa še dodatna dva kilometra od Postojnske jame.

"Žal je človek pokazal svojo neumnost in to narava zelo težko sprejema," je v izjavi ob opisu dogodka dejal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Dodal je, da so v nočnem času končali zemeljska dela pri gradnji pregrad ob zbirnih lagunah z gnojevko na kraju izliva. "Želimo preprečiti vsaj to, da bi številni kubiki gnojevke, ki so še ostali, odtekli v vodo," je dejal.

Razlitje sicer ne ogroža virov pitne vode, je pa popolnoma uničilo življenje v potoku Korotan. "Korotan je že mrtev," je dejal Curk in dodal, da je to potrdila tudi Ribiška družina Postojna.

Obenem prebivalce ob rekah Pivki, Nanoščici in Korotanu, ki imajo vrtine za zajetje pitne vode, opozarjajo, da je njihova uporaba do preklica prepovedana, saj bi izlitje na tem območju lahko onesnažilo podtalnico.

Izlitje po njihovih navedbah predvidoma ne bo vplivalo na kakovost pitne vode iz izvira Malenščice v Malnih pri Planini, ki se uporablja za občane Postojne in Pivke. Civilna zaščita je kljub temu za uporabo vode iz vrtin na območju nesreče izvedla previdnostni ukrep, zato voda iz teh vrtin do preklica ne bo na voljo za individualno uporabo.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić, ki si je ogledala stanje na terenu in se sešla s predstavniki institucij, ki opravljajo nadzor nad onesnaženjem in poskušajo preprečiti še večjo škodo, je v izjavi po srečanju dejala, da bo inšpekcija v čim krajšem času pripravila končno poročilo in vse ukrepe, ki bodo izrečeni. "Aktivirani ekipi, lokalni skupnosti in tudi ribiški družini bomo, kolikor je to v naši pristojnosti, na ministrstvu tudi nudili oporo," je povedala ministrica.

Janez Mulec z Inštituta za raziskovanje krasa je po ogledih stanja voda povedal, da se je zgodilo v zadnjih urah redčenje gnojevke za faktor od 250- do 500-krat od točke izliva. Trenutno so izmerili koncentracijo 6,6 miligrama amoniakalnega dušika na liter vode, ki je glavni indikator za prisotnost gnojevke. V nadaljevanju pričakuje dodatno redčenje onesnaženja.

"Madež gnojevke je prepotoval približno polovico poti od nastanka onesnaženja do Postojnske jame in zdaj nas čakajo še približno od trije do štirje dnevi, da bo gnojevka dosegla Postojnsko jamo," je povedal Mulec.

Batagelj: Človeške ribice bodo močno prizadete

Pristojni pričakujejo in upajo, da bo onesnaženje čim manjše in bo imelo čim manjši vpliv na jamsko življenje. Predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj je poudaril, da je čista voda nujna za življenje človeških ribic, ki bodo ob onesnaženju lahko močno prizadete. Žalostno pa je po njegovih besedah to, da se takšno onesnaženje, čeprav v precej manjšem obsegu, na Postojnskem ne dogaja prvič.

Prisotni so ministrico še opozorili, da tovrstna kmetijska dejavnost v tako velikem obsegu na kraškem terenu ni primerna, saj lahko ob nesrečnih dogodkih, kot je bil zadnji, močno onesnaži okolico in podtalnico.