Namesto sanacije je pogorišče še danes nezaščiteno in polno vode. Foto: MMC RTV SLO/Jure Brankovič
Namesto sanacije je pogorišče še danes nezaščiteno in polno vode. Foto: MMC RTV SLO/Jure Brankovič
Ekosistemi požar
Zaradi opustitve uradnih dejanj v primeru deponije Ekosistemi policija preiskuje dva inšpektorja in dva uradnika. Foto: MMC RTV SLO/Bobo
Franci Plut Civilna iniciativa
Predstavnik civilne iniciative Franci Plut je prepričan, da je inšpekcijski nadzor končno razgalil nepravilnosti državnih organov. Foto: MMC RTV SLO/Jure Brankovič
Nevarni odpadki?
Na pogorišču so sodi z opozorili, da so vsebovali nevarne snovi. Foto: MMC RTV SLO/Jure Brankovič

"V prvi fazi smo delo na primeru Ekosistemov predali drugemu inšpektorju. Tam bo še veliko delo. Do zaključka preiskave drugih ukrepov ne bomo uvedli," je v oddaji Tarča zadevo komentirala ministrica za okolje Irena Majcen, ki je potrdila, da je seznanjena s primerom. Kot pravi, so kriminalisti pogosti obiskovalci ministrstva za okolje. Želi si, da bi upravna inšpekcija pogosteje obiskovala tudi njeno ministrstvo.

Inšpekcijski zapisnik se bere kot kriminalni roman
"Smo v absurdnem položaju, ko država ne deluje, ker en inšpektorat ne nadzoruje drugega," je zadevo ocenil profesor na Biotehniški fakulteti Mihael Jožef Toman. Primer kaže na nedelovanje inšpektoratov, je prepričan ekolog Uroš Macerl, ki se je več let bojeval za zaprtje tovarne Lafarge.

"Skoraj kot roman opisuje, kako je bilo vse narobe in kako so bile posamezne države in lokalne službe tukaj vmešane," ugotovitve inšpekcije za javno upravo opisuje Franci Plut iz Civilne iniciative Zalog-Loke. Ta je potrdila, da okoljski in gradbeni inšpektor kljub številnim prijavam in opozorilom več let nista uspešno in učinkovito v skladu s pooblastili ukrepala zoper lastnike predelovalnice odpadkov Ekosistemi v Straži pri Novem mestu, ki je nato julija lani zgorela.

Ne meji ekokriminala?
Iz pogorele predelovalnice še vedno iztekajo izcedne vode, saj stanja kljub zagotovilom predsednika vlade Mira Cerarja niso sanirali. Ta je ob obisku pet dni po požaru dejal: "Zame je tudi zelo pomembno, da v prvem obdobju zagotovimo vse za zdravje ljudi in okolje, da ga zavarujemo pred kakšnimi vplivi." So pa občani z zapisnikom inšpekcije dobili vsaj potrditev svoje ocene, da odgovorni leta niso opravili svojega dela, kar bi tako vpliv odpadkov na okolje kot posledičen požar preprečilo.


Inšpektor potrdil dovoljenje, ki ga ni bilo
Poročilo je razkrilo številne nepravilnosti pri delu gradbenega inšpektorja. Ta je v nadzoru leta 2011 ugotovil, da družba Ekosistemi ima vsa ustrezna gradbena in uporabna dovoljenja, čeprav je prvega pridobila leta 2012, uporaba objekta za opravljanje tovrstne dejavnosti pa ji je bila dovoljena z uporabnim dovoljenjem, izdanim v letu 2014. Torej tri leta po ugotovitvi inšpektorja, da ga imajo. Okoljski inšpektor pa je prišel celo v nasprotje z lastnim mnenjem, saj je sredi postopka odvzema okoljevarstvenega soglasja zatrdil, da je stanje sanirano, nato pa nekaj mesecev pozneje med novim pregledom ugotovil, da ni tako. Še več, vse fotografije, ki naj bi dokazovale sanacijo, so iz spisa izginile.

"K zapisniku niso bile priložene oziroma so izginile fotografije, ki so bile priloga zapisnika, s tem da je bil ta zapisnik pomemben za odločanje v neki konkretni zadevi," pojasnjuje glavna inšpektorica Lidija Apohal Vučković. Prav zato so policiji naznanili sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, ker so bile odkrite takšne nepravilnosti, da bi lahko šlo za nevestno delo.

Policija: Kriminalisti ugotavljajo zlorabo pooblastil
Na policijski upravi Novo mesto so potrdili, da "kriminalisti nadaljujejo ugotavljanje okoliščin kaznivega dejanja z zlorabo javnih pooblastil". Inšpektorat za javno upravo je predlagal tudi disciplinske ukrepe zoper dva inšpektorja in dva uradnika. "Mislim, da bi lahko sklepali, da so te nepravilnosti vplivale na to, da je bilo reševanje tega problema tako dolgotrajno," je prepričana inšpektorica.

Sanacija se po več mesecih ni niti začela
Požar je julija lani pretresel Slovenijo, saj je zagorelo le dva meseca po Kemisu na Vrhniki. Medtem ko v Kemisu poteka sanacija in bodo po besedah direktorja Emila Nanuta do konca meseca že zagnali predelavo tekočih odpadkov, pogorišče na Dolenjskem sameva. Še več, na njem se ob sodih z oznakami nevarne vsebine nabira voda, ki odteka na bližnja polja in proti reki Krki.

Lastniki bi navozili nove odpadke
Sanacija, ki jo je obljubila vlada med obiskom pogorišča poleti, se še ni začela. "Pojavile so se celo ideje, da bi sem pripeljali še sedem tisoč ton odpadkov, ki bi jih zmešali s pet tisoč tonami tukaj," opozarjajo v civilni iniciativi, kjer upajo, da bodo ob vseh ugotovljenih nepravilnostih kljub močnim lobijem dosegli, da v njihovem okolju ne bo več nevarnosti za prebivalce.

Tarča
Tarča