Eko krog zato zahteva, da se pred kakršno koli odločitvijo o morebitni izdaji okoljevarstvenega dovoljenja za sosežig odpadkov Lafarge Cementu naredi neodvisna in poglobljena študija. Foto: MMC RTV SLO
Eko krog zato zahteva, da se pred kakršno koli odločitvijo o morebitni izdaji okoljevarstvenega dovoljenja za sosežig odpadkov Lafarge Cementu naredi neodvisna in poglobljena študija. Foto: MMC RTV SLO

Aktivisti društva za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog so na novinarski konferenci v Ravenski vasi nad Zagorjem ob Savi izpostavili, da bo v ponedeljek na okoljskem ministrstvu ustna obravnava glede morebitne izdaje okoljevarstvenega dovoljenja Lafarge Cementu. V Eko krogu menijo, da tako država Zasavju znova natika zanko okoli vratu.

"Strokovnjaki naj povedo svoje mnenje"
Od strokovnjakov zdravstvene in meteorološke stroške ter okoljskih ved aktivisti Eko kroga pričakujejo, da povedo svoje mnenje. Kot navajajo v Eko krogu, je "po več letih prerekanj zdaj končno priložnost, da neodvisna stroka na podlagi dejstev pokaže, kdo ima prav. To bo najbolje tudi za politiko in vlado, ki se je zaradi interesov nekaterih svojih uradnikov v letu 2009 znašla v hudih škripcih. Prepričani smo, da bo strokovna študija pokazala, da je kurjenje odpadkov v naši neprevetreni dolini zločin, ki se ne sme ponoviti."

Poudarili so tudi, da so čez poletje pripravili dokumentacijo za kazenske ovadbe zoper določene uslužbence okoljskega ministrstva, Agencije RS za okolje in Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor zaradi njihovega nevestnega dela, poneverb listin ali dejanj, ki bi bila lahko koruptivna.

Nikoli več sežigalnice?
Eko krog bo zahteval, da se Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor odvzame akreditacija, saj je po njihovem mnenju ta zavod v preteklosti dokazano že večkrat zagrešil bistvene strokovne napake. "Na podlagi preteklih izkušenj se bojimo, da bi lahko bila ravna ta in takšna ustanova vključena v strokovno presojo vplivov Lafarge Cementa na okolje, na kar ne pristajamo. Nikoli več sežigalnice. Spomin nanjo nas že žge dovolj," so še navedli v Eko krogu.