Dunaj ima ambiciozne energetske načrte. Foto: EPA
Dunaj ima ambiciozne energetske načrte. Foto: EPA

Naložba znaša 80 milijonov evrov, od tega bo osem milijonov evrov prispevala država. Geotermalno toplarno bo dunajsko javno podjetje Wien Energie gradilo v soseski Seestadt Aspern.

Če bodo pravočasno pridobili vsa potrebna dovoljenja, bodo pripravljalna dela za vrtanje lahko začeli leta 2023, vrtati pa leto pozneje, globoka geotermalna toplarna naj bi začela obratovati leta 2026.

Po predvidevanjih pristojnih bi naprava lahko imela moč do 20 megavatov energije, kar je dovolj za preskrbo okoli 20.000 gospodinjstev, pri tem pa ne bi proizvajala škodljivih toplogrednih plinov. Termalno vodo bodo preko ene vrtine črpali na površje, ji odvzeli toploto, nato pa jo skozi drugo vrtino vrnili nazaj. Pridobljeno toploto bodo nato poslali v omrežje daljinskega ogrevanja.

Kot poudarjajo na predstavništvu mesta Dunaj v Ljubljani, gre za tehnično zahteven projekt. Potrebnih bo namreč več vrtin, ki bodo globoke več kot 3000 metrov in imele premer 30 centimetrov. "To je, za primerjavo, približno stokrat globlje od najgloblje postaje podzemne železnice na Dunaju," so ob tem ponazorili v sporočilu za javnost.

Partnerji iz znanosti in industrije

Podjetje Wien Energie se je v okviru projekta Geotief Wien v zadnjih letih povezalo z različnimi partnerji s področja znanosti, raziskovanja in industrije. V okviru obsežne raziskave geoloških danosti pod mestom so ugotovili, da je uporaba globoke geotermalne energije mogoča, ker je pod mestom vodonosna kamninska plast.

Vendar je, kot poudarjajo, geotermalna toplarna v Seestadt Aspernu le prvi korak. Zaradi večjih količin podtalne termalne vode na Dunaju načrtujejo, da bi do leta 2030 z geotermalno energijo oskrbovali 125.000 gospodinjstev. S tem bi količino škodljivih toplogrednih izpustov zmanjšali za 325.000 ton letno.

Ogljična nevtralnost do leta 2040?

Do konca desetletja načrtujejo gradnjo največ štirih tovrstnih toplarn, ki naj bi skupno proizvedle petino energije za daljinsko ogrevanje mesta. "S pridobivanjem geotermalne energije za daljinsko ogrevanje dosledno sledimo podnebnemu načrtu za Dunaj in skrbimo, da bo mesto do leta 2040 ogljično nevtralno," je načrte komentiral mestni minister za finance in gospodarstvo Peter Hanke.

Trenutno je glavni vir daljinskega ogrevanja za Dunajčane plin, a mestne oblasti iščejo več alternativnih virov pridobivanja energije, s čimer želijo zmanjšati odvisnost od plina.

Obvestilo uredništva:

Prvotno je bil naslov novice napačen, saj je pisalo geotermalna elektrarna namesto geotermalna toplarna, kar smo po prejemu popravljenega sporočila za javnost odpravili.