Foto: Reuters
Foto: Reuters

Medtem ko razpis za male sončne elektrarne ostaja zaprt zaradi ogromnega števila prošenj ob pomanjkanju kadrov, pa je zdaj vnovič objavljen nov javni poziv za dodelitev finančnih spodbud za energetsko obnovo stanovanjskih stavb.

Gre za nepovratna sredstva za različne ukrepe, med katerimi je največ zanimanja za vgradnjo toplotne črpalke, pa tudi za vgradnjo energijsko učinkovitih oken, toplotno izolacijo fasade, strehe tal in podobno.

Spodbude so različne, najvišje za vgradnjo toplotne črpalke in sicer "40 oziroma 50 odstotkov. Za vse druge ukrepe pa 20 odstotkov priznanih stroškov." "V primeru izvedbe treh ukrepov pa se spobuda zviša na 30 odstotkov priznanih stroškov," je pojasnila Mojca Vendramin, direktorica Eko sklada.

Vloge, ki so prihajale tudi v času, ko je bil razpis zaprt, bodo zavržene, vendar lahko vlagatelji vlogo ponovno oddajo, velja pa, da so do spodbud upravičene vse naložbe, ki so bile izvedene od 1. marca dalje. Na Eko skladu zagotavljajo, da sredstva ne bodo pošla, saj gre za prioritetni razpis.

Višine subvencije so enake lanskim, novost pa je "oddaja vlog po e-pošti brez varnega elektronskega podpisa," je povedala Vendramin.

Razpis za male sončne elektrarne ostaja zaprt, saj še vedno rešujejo že prispele vloge, ki jih je kar deset tisoč in pred koncem leta novega razpisa za subvencioniranje ne bo. Spodbude bo podeljeval Borzen, pred naložbo pa mora elektrooperater podati soglasje, ali je na distribucijskem omrežju sploh še prostor za vgradnjo nove male sončne elektrarne.