Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Med dobrinami, pri katerih se podražitve zelo poznajo, je tudi električna energija. Zaradi visokih cen se je povečalo zanimanje za vgradnjo sončnih elektrarn za samooskrbo. Na Eko skladu se utapljajo v vlogah. "Presegajo vsa pričakovanja in sama načrtovanja. Zadnji dan, ko je bilo rečeno, da se razpis zapira, je prispelo več kot 2000 vlog," je pojasnil Erik Potočnik z ministrstva za infrastrukturo.

Na Eko skladu pojasnjujejo, da je čakalna doba za obdelavo vloge že zdaj pet mesecev. Čeprav bodo na tisoče pošiljk pomagali odpirati študentje, se bo ta podaljšala na sedem mesecev. "Na vsako kilovatno uro se je dobilo 180 evrov subvencije," pojasni Potočnik. To je približno 2000 evrov oziroma 20 odstotkov naložbe.

Ne le negotove razmere, povečan interes je povzročil tudi nov energetski zakon, po katerem bo neto merjenje veljalo samo še za tiste, ki padejo v star zakon. In od kod vzeti denar za nove subvencije? Namenjal se je iz prispevka za energetsko učinkovitost, in sredstva so, kot rečeno, pošla. "Zdaj niso pravi časi. Kdaj bodo, da prispevek za Eko sklad dvignemo, ne vemo, zato smo dodatno zagotovili druga sredstva," je dejal Potočnik.

Vsekakor pa je pred novim razpisom še dolga birokratska pot, vlada mora sprejeti odlok o podnebnem skladu, Eko sklad nato rebalans poslovnega načrta. Čakalne dobe pa že za današnje interesente skoraj do konca leta. Ker marsikje omrežje ni dovolj močno, je vprašljivo tudi soglasje elektro distributerja.