Ekologi brez meja so na 24 izbranih odsekih cest skupaj pobrali 8713 odpadkov oziroma skoraj 145 kilogramov. Kar slaba tretjina (32,1 %) pobranih odpadkov na 19 odsekih regionalnih in lokalnih cest so bile plastenke, pločevinke in steklenice, torej odpadki, ki bi jih lahko preprečil kavcijski sistem, so prepričani.

957 pločevink, pobranih ob cestah. Foto: Ekologi brez meja/Barbara Kirn
957 pločevink, pobranih ob cestah. Foto: Ekologi brez meja/Barbara Kirn

Pri tem pojasnjujejo, da je delež tovrstnih odpadkov precej manjši, če upoštevajo še tiste, ki so jih pobrali ob in na avtocestnih počivališčih (16,2 %), saj je bilo zaradi specifičnosti avtocestnih postajališč (pregledovanje vsebine košev za odpadke, dnevno čiščenje lokacij) tam opaziti večji delež drugih odpadkov.

Daleč največ je bilo pločevink, sledijo plastenke

"Delež plastenk, pločevink in steklenic, izračunan glede na težo odpadkov, je še večji: 45,1 odstotka na lokalnih in regionalnih cestah oziroma 35,4 odstotka na vseh odsekih," so v organizaciji še navedli v sporočilu za javnost in dodali, da je bilo med pobranimi odpadki v kategoriji odpadkov, ki jih pokriva kavcijski sistem, daleč največ pločevink (78,5 %), sledile so plastenke (22,6 %). Deleži glede na težo odpadkov so bili precej enakomerni.

Ekologi brez meja so pobiranje odpadkov izvedli novembra in decembra 2022. V raziskavo so vključilli pet odsekov na avtocestah, sedem kilometrskih odsekov na regionalnih cestah ter dvanajst kilometrskih odsekov na občinskih cestah po vsej Sloveniji. Pri izboru odsekov na regionalnih cestah in avtocestnih postajališč so se posvetovali z Direkcijo za infrastrukturo ter Družbo za avtoceste Republike Slovenije (Dars). Raziskavo bodo na istih odsekih ponovili po uvedbi kavcijskega sistema, so še dodali.

Barbara Kirn, vodja raziskave, je ob tem dejala, da bi kavcijski sistem rešil prenekatero težavo s smetenjem: “Smetenje škodi vsem: okolju, našemu zdravju in denarnicam, zato poskrbimo za pravilno odlaganje odpadkov. Podatki iz drugih evropskih držav so jasni: samo s kavcijskim sistemom lahko dosežemo najvišje stopnje ločeno zbranih odpadkov (več kot 90 odstotkov) in kar je še pomembneje: preprečimo uhajanje odpadkov v okolje, kjer privabljajo nove."

"Če želimo doseči cilje iz SUP-direktive, je čimprejšnja uvedba kavcijskega sistema edina pot," je še poudarila.