Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko je združenje industrije pijač pri zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, prejšnji teden podprlo pobudo o kavcijskem sistemu, je njegov predsednik Marian Šefčovič, sicer prvi mož Radenske, na spletnem srečanju z novinarji podrobneje predstavil poglede združenja.

Kot je dejal, se že nekaj let pogovarjajo o kavcijskem sistemu, njegovih prednostih in pomanjkljivostih. Še pred tremi leti je bil proti njemu, ker je verjel, da lahko trenutni sistem zbiranja in ločevanja ustrezno izboljšamo. A analize združenja so pokazale, da tega ni mogoče doseči, če želimo izpolniti smernice EU-ja in okoljske cilje države, po katerih moramo do leta 2025 za recikliranje ločeno zbrati 77 odstotkov odpadnih plastenk pijač, do leta 2029 pa 90 odstotkov.

"Verjamemo v trajnostno gospodarjenje, zato moramo zbrati čim več odpadkov, zmanjšati njihov delež v naravi in znova predelati embalažo PET, ki ni odpadek, ampak surovina. Tako dobimo surovino nazaj, dobimo je več kot zdaj, ko nam je primanjkuje, naš cilj pri predlogu zakona pa je tudi, da bo sistem za potrošnika čim bolj prijazen, čeprav bo moral nekaj narediti tudi sam," je poudaril Šefčovič.

Predlagani sistem je pregleden, imamo zaprt gospodarski krog, material se ne izgublja, ampak ves čas uporablja za isti namen, pravi Šefčovič in dodaja, da je tudi čas za uvedbo pravi, saj bodo postopki trajali nekaj časa. Če bo vse po načrtih, bi lahko sistem po njegovih besedah deloval leta 2024, bolj verjetno bo to leto pozneje.

Kavcijski sistem za povratno stekleno embalažo v Sloveniji dobro deluje, kupci so ozaveščeni in delež prodaje v stekleni embalaži narašča, saj jim je všeč ocenjuje Šefčovič. Zato v združenju tudi verjamejo v trajnostno gospodarjenje s plastenkami in pločevinkami, sicer pa ima ta sistem že 11 držav EU-ja.

Kako se bodo odzvali trgovci, na združenju še ne vedo, saj pogovorov še niso imeli. Vedo pa, da bo uvedba sistema draga. Vendar pa se, tako Šefčovič, cene zaradi tega ne bi smele povišati.

Plastenk ne bodo predelovali polnilci pijač, ampak za to usposobljena podjetja, ki jih ta hip v Sloveniji še ni, je še povedal.

Kavcijski sistem za embalažo pijač ima okoljske in ekonomske prednosti