Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

Po mnenju Vizjaka je pobuda, ki jo je pripravil Eko krog, skladna z novim zakonom o varstvu okolja, zato bodo določbe v parlamentarni proceduri z amandmaji vključene v ta zakon. Sočasno bo ministrstvo za okolje in prostor pripravilo uredbo, ki bo konkretneje uredila to področje, so napovedali. Vizjak rešitev kavcije podpira zlasti za plastenke in pločevinke.

Kavcijski sistem pomeni, da potrošnik ob nakupu pijače za embalažo plača znesek oziroma kavcijo, ki se mu ob vrnitvi embalaže na zbirno mesto povrne. Tak sistem že poznajo v številnih evropskih državah in pomeni dodaten prispevek k učinkovitejšemu zbiranju odpadne embalaže za dosego okoljskih ciljev.

LMŠ podprl kavcijski sistem

Tudi v stranki LMŠ so se zavzeli za vzpostavitev kavcijskega sistema ravnanja z odpadno embalažo, kar je minuli teden predlagala nevladna organizacija Eko krog.

V LMŠ-ju menimo, da moramo v Sloveniji nujno razvijati sodobne prakse predelave in recikliranja odpadkov, s katerimi ne bomo le privarčevali zaradi nižjih dajatev Evropski uniji, pač pa bomo lahko iz odpadkov ustvarjali nove produkte in tako zvišali dodano vrednost," so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

Predlog novega zakona o varstvu okolja po njihovi oceni prinaša nekaj dobrih rešitev predvsem v delu, ki ureja t. i. proizvajalčevo razširjeno odgovornost, a si želijo še več. "V LMŠ smo prepričani, da moramo narediti korak naprej in upoštevati zakonodajni predlog nevladne organizacije Eko krog ter vzpostaviti kavcijski sistem ravnanja z odpadno embalažo," so poudarili. Gre za preverjeno rešitev, s katero lahko dosežemo več kot 90 odstotkov ločeno zbranega kakovostnega materiala, uporabnega za izdelavo novih embalaž.

V LMŠ-ju bodo vložili zahtevo za splošno razpravo o predlogu zakona o varstvu okolja, saj želijo, da k vzpostavitvi kavcijskega sistema vse parlamentarne prispevajo svoje predloge, poglede in pomisleke. S širokim političnim konsenzom bo namreč mogoče zasnovati še učinkovitejši, preglednejši in uspešnejši sistem ter tako pripomoči k ohranitvi čistega okolja in zmanjšanju onesnaženja, so poudarili.

Kavcijski sistem učinkovitejši in cenejši

V Eko krogu, ki je pobudo predstavil prejšnji teden, poudarjajo, da se kavcijski sistem kaže kot cenejši, učinkovitejši in preglednejši sistem zbiranja odpadne embalaže. Poleg tega odpira nova delovna mesta, prispeva k manj smetenja in omogoča več ponovne uporabe embalaže pijač in kakovostnega recikliranja.

Kot je pojasnil Aljoša Petek iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja, ki je društvu pomagal pri pripravi dopolnil k predlogu novega zakona o varstvu okolja, slovenska zakonodaja omogoča kavcijski sistem, vendar pa ta specifika zahteva tako sodelovanje proizvajalcev kot prodajalcev pijač. Tega sodelovanja v obstoječem zakonu ni, zato novi zakon, ki ga je vlada poslala v parlamentarno obravnavo, zahteva majhno spremembo. V Eko krogu so oblikovali tudi že predlog nove uredbe na tem področju.