Biodinamično vinarstvo, ki se čedalje bolj uveljavlja tudi pri nas, prisega na naravno pridelovanje in naravno vino. Foto: EPA
Biodinamično vinarstvo, ki se čedalje bolj uveljavlja tudi pri nas, prisega na naravno pridelovanje in naravno vino. Foto: EPA

neupoštevanja uradnega odloka.
Giboulotu je grozila šestmesečna zaporna kazen in 30.000 evrov kazni, ker je v svojem vinogradu chardonnayja in sivega pinota zavrnil uporabo pesticidov proti insektu, ki ga krivijo za širjenje smrtonosne bakterijske bolezni zlata trsna rumenica, ki napada vinograde v regiji Côte-d'Or. Mimogrede, odlok velja tudi v Sloveniji.
Uporabo pesticidov je zavrnil, ker da povzročajo veliko kolateralno škodo med insekti, ki oprašujejo trte.

Giboulot svoj 10 hektarjev velik vinograd že 30 let obdeluje v skladu z biodinamičnimi metodami, pri čemer gre za organsko kmetovanje, ki hkrati upošteva zakonitosti naravnega gibanja Zemlje in letnih časov.

Ne čuti se krivega
Kot poroča Guardian, se je pred sodiščem v Dijonu zbrala množica Giboulotovih podpornikov, vključno s poslanko Zelenih, Sandrine Bélier. Sodnik je razsodil v skladu z zahtevo tožilstva, da bi morali vinarja oglobiti s tisoč evri kazni (500 evrov pogojno). 51-letni Giboulot je že napovedal, da se namerava pritožiti: "Še vedno se ne počutim krivega. Nevzdržno je, da si danes prisiljen k skrivanju in da se bojiš zavzeti stališče."

Primer je v Franciji, kjer je vino del kulture, dvignil veliko prahu. Spletna peticija proti kaznovanju Giboulota je zbrala več kot pol milijona podpisov.
Nova pravila o uporabi pesticidov v boju proti bolezni, ki se je v Franciji pojavila leta 1950, so v Côte D'Oru sprejeli junija lani.