Foto: EPA
Foto: EPA

Ob tem želi parlament doseči tudi močno omejitev uporabe nekaterih oblik embalaže za enkratno uporabo.

Poleg splošnih ciljev zmanjšanja uporabe embalaže, predlaganih v uredbi (za pet odstotkov do leta 2030, 10 odstotkov do leta 2035 in 15 odstotkov do leta 2040), želijo poslanke in poslanci določiti tudi posebne cilje za zmanjšanje uporabe plastične embalaže. Tako predlagajo 10-odstotno zmanjšanje uporabe plastične embalaže do leta 2030, 15-odstotno zmanjšanje do leta 2035 in 20-odstotno do leta 2040.

Evropski poslanci in poslanke predlagajo prepoved prodaje zelo lahkih plastičnih nosilnih vrečk, razen če je to potrebno iz higienskih razlogov ali zagotovljeno kot primarna embalaža za razsuto hrano, da bi preprečili nastajanje živilskih odpadkov, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Obenem predlagajo močno omejitev uporabe nekaterih oblik embalaže za enkratno uporabo, kot sta hotelska miniaturna embalaža za toaletne izdelke in ovoj za kovčke na letališčih.

Da bi preprečili škodljive učinke na zdravje, poslanci in poslanke predlagajo prepoved uporabe t. i. večnih kemikalij (polifluoriranih alkilnih snovi ali PFAS) in bisfenola A v embalaži, ki pridejo v stik z živili.

"Poslanke in poslanci želijo jasnejša pravila glede ponovne uporabe ali ponovnega polnjenja embalaže. Končni distributerji pijač in hrane za na dom v sektorju gostinskih storitev, kot so hoteli, restavracije in kavarne, bi morali potrošnikom omogočiti, da prinesejo svojo posodo," poudarjajo v parlamentu.

Poslanci in poslanke si prizadevajo tudi za boljše zbiranje in recikliranje odpadne embalaže. Želijo si, da države EU-ja zagotovijo, da se do leta 2029 ločeno zbere 90 odstotkov materialov, ki jih vsebuje embalaža (plastika, les, železove kovine, aluminij, steklo, papir in karton).

Kot poudarjajo v parlamentu, embalaža predstavlja vse večji vir odpadkov, saj se je skupna količina v EU-ju povečal s 66 milijonov ton leta 2009 na 84 milijonov ton v letu 2021. Pred dvema letoma je po podatkih parlamenta vsak Evropejec v povprečju ustvaril 188,7 kilograma embalaže na leto, kar naj bi se brez dodatnih ukrepov v letu 2030 povečalo na 209 kilogramov.

Poslanke in poslanci so poročilo, ki predstavlja mandat Evropskega parlamenta za pogajanja z vladami držav članic EU-ja, odobrili s 426 glasovi za in 125 proti. Vzdržanih je bilo 74 poslancev in poslank.

Pogajanja o končni obliki zakona se bodo začela, ko bo svoje stališče sprejel še Svet EU-ja.