Analize so pokazale na visoko raven škode, ki naj bi jo planetu povzročali z rejo živali povezani izpusti metana. Foto: EPA
Analize so pokazale na visoko raven škode, ki naj bi jo planetu povzročali z rejo živali povezani izpusti metana. Foto: EPA

Težava naj bi bili izpusti toplogrednih plinov, ki nastajajo ob intenzivni živinoreji. Delež, ki so ga pokazali znanstveni izračuni, je namreč odločno prevelik za interese govedorejskih lobijev po svetu.

Če se je FAO pred leti znašel na naslovnicah časopisov zaradi visokih plač svojih funkcionarjev, se je tokrat zaradi cenzure. Britanski časnik The Guardian je namreč zbral pričevanja nekdanjih sodelavcev, ki trdijo, da jih je vodstvo Organizacije ZN-a za prehrano in kmetijstvo več kot desetletje cenzuriralo in spodkopavalo samo zato, ker so rezultati njihovih analiz pokazali visoko raven škode, ki naj bi jo planetu povzročali z rejo živali povezani izpusti metana.

Jabolko spora je znanstveno poročilo iz leta 2006, po katerem naj bi bila živinoreja odgovorna za 18 odstotkov vseh toplogrednih izpustov na svetu. Toda po objavi naj bi na FAO pritisnili močni govedorejski lobiji iz držav, kot so Avstralija in ZDA, ki delovanje organizacije sofinancirajo.

Vodstvo naj bi zato odločno popravljalo rezultate in zaviralo raziskave o vplivu reje živali na podnebne spremembe. Tako naj bi po današnjih uradnih podatkih FAO živinoreja prispevala samo še 11 odstotkov vseh toplogrednih izpustov. Razlog za manjši delež, pravijo v organizaciji, je modernizacija vzrejnih metod. Toda izsledki neodvisnih raziskav zadnjih let po navedbah Guardiana kažejo ravno nasprotno, in sicer so izmerili vrednosti med 17 in 28 odstotki izpustov.

Na prvi konferenci organizacije FAO o trajnostno naravnanih živinorejskih metodah septembra v Rimu so se spornim ocenam izognili.

Za odziv na Guardianove obtožbe smo včeraj zaprosili tiskovni urad organizacije. Odgovorili so nam, da članka ne bodo komentirali.

Organizacija ZN-ja za prehrano in kmetijstvo pod plazom obtožb