Čeprava vodooskrba prebivalstva ni prizadeta, vode iz vrtin na območju nesreče iz preventivnih razlogov začasno ne bodo uporabljali. Foto: BoBo/Valter Leban
Čeprava vodooskrba prebivalstva ni prizadeta, vode iz vrtin na območju nesreče iz preventivnih razlogov začasno ne bodo uporabljali. Foto: BoBo/Valter Leban

Goveja gnojnica je po informacijah notranjskega štaba civilne zaščite v okolje iztekla iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni. S Policijske uprave Koper so ob tem sporočili, da je do razlitja verjetno prišlo zaradi poškodbe betonskega bazena oziroma hranilnika gnojevke. "Lastnik je takoj po dogodku začel sanacijo stanja, vendar se je kljub temu precejšen del gnojnice prelil na nižje ležeče območje in se premika proti Nanoščici," so sporočili iz civilne zaščite.

Poveljnik tamkajšnje Civilne zaščite Sandi Curk je za STA potrdil, da je prišlo do razlitja večje količine gnojevke, in sicer več kot 1000 kubičnih metrov, kar je po dostopnih podatkih največje razlitje gnojnice v Pivški kotlini.

Razlitje sicer ne ogroža virov pitne vode, je pa povsem uničilo življenje v potoku Korotan. "Korotan je že mrtev," je dejal Curk in dodal, da je to potrdila Ribiška družina Postojna.

Obenem prebivalce ob rekah Pivki, Nanoščici in Korotanu, ki imajo vrtine za zajetje pitne vode, opozarjajo, da je njihova uporaba do nadaljnjega prepovedana, saj bi izlitje na tem območju lahko onesnažilo podtalnico.

Izlitje po njihovih navedbah predvidoma ne bo vplivalo na kakovost pitne vode iz izvira Malenščice v Malnih pri Planini, ki se uporablja za občane Postojne in Pivke. Civilna zaščita je kljub temu za uporabo vode iz vrtin na območju nesreče izvedla previdnostni ukrep, zato voda iz teh vrtin do preklica ne bo na voljo za individualno uporabo.

Gnojnica onesnažila potok
Po prvih informacijah policije je do razlitja prišlo zaradi poškodbe na betonskem bazenu, kjer je shranjena gnojnica. Foto: BoBo/Valter Leban
Po prvih informacijah policije je do razlitja prišlo zaradi poškodbe na betonskem bazenu, kjer je shranjena gnojnica. Foto: BoBo/Valter Leban

V podjetju Kovod Postojna bodo podrobno spremljali stanje

V javnem podjetju Kovod Postojna, ki upravlja vodovodni sistem za občini Postojna in Pivka, so v sporočilu za javnost pojasnili, da razlitje gnojnice po do zdaj znanih podatkih nima neposrednega vpliva na njihove vodonosnike.

"Na zajetju Malni imamo močan vodostaj iz cerkniškega zaledja, zato na potoku Malenščica in v vodarni Malni ne pričakujemo posebnih težav. Na zajetju Korotan, ki leži v neposredni bližini dogodka, je bilo danes dopoldne že izvedeno dodatno vzorčenje pred pripravo vode in vzorčenje potoka Nanoščica. Glede na višinsko razliko med vodnjakom in potokom tudi v tej vodarni ne pričakujemo neposrednega vpliva na kakovost pitne vode," so zapisali.

Predvidevajo tudi, da je propustnost tal v zimskem obdobju, ko so globlje plasti površja še nekoliko pomrznjene, manjša. Napovedali so, da bodo kljub vsemu v obeh vodarnah v naslednjih dneh podrobno spremljali vse parametre surove vode. "V primeru kakršnih koli sprememb bodo nemudoma izvedeni ukrepi za zagotovitev stabilne oskrbe s pitno vodo na območju občin Postojna in Pivka," so zagotovili.

Tokratno razlitje gnojnice po njihovih navedbah predstavlja največjo nevarnost predvsem za bližnje vodotoke, saj ima negativne učinke na rastlinje in živali, ki živijo v njih. S tem se ukvarjajo tudi pristojne službe.

Gnojnica onesnažila potok