Predsednik je čistil na Vrhniki. Foto: BoBo
Predsednik je čistil na Vrhniki. Foto: BoBo
Janša je v akciji Očistimo Slovenijo 2012 sodeloval v svoji domači krajevni skupnosti Šentilj pri Velenju. Foto: SDS
Kje so čistili politiki

Premier Janez Janša je v akciji Očistimo Slovenijo 2012 sodeloval v svoji domači krajevni skupnosti Šentilj pri Velenju. Skupaj z ženo Urško in predsednikom krajevne skupnosti Janezom Podgornikom ter sosedi so čistili strugo potoka Trnava.

"Akcije so dobra spodbuda, a niso dovolj"
Predsednik republike Danilo Türk se je v občini Vrhnika udeležil vseslovenske akcije Očistimo Slovenijo, kjer je poudaril, da je Vrhnika znana po zelo dobrih rezultatih pri odpravljanju problema z odpadki, zato je lahko vzorčni primer. Akcije, kot je današnja, so dobra spodbuda za razvijanje sistema, a je po njegovem treba narediti še več.

Po besedah Türka je občina Vrhnika znana predvsem po tem, da ima razvit sistem ravnanja z odpadki, kar bi bilo treba razviti v vseh slovenskih občinah, kjer je mogoče. Dodal je, da smo zdaj na stopnji razvoja, kjer se ustvari veliko odpadkov, zato je treba to tudi obvladovati.

Razviti moramo sistem, meni predsednik in poudarja, da so akcije, kot je Očistimo Slovenijo, dobra spodbuda, a niso dovolj. Ob tem je izrazil upanje, da bo država "v kakšnem letu dni" na tem področju sprejela predpise in se bo po občinah dalo videti opazne spremembe na bolje.

"Tukaj gre za rešljive probleme in če kdo hoče razumeti, kako se ti problemi rešijo, naj si pogleda, kako je to rešeno v Vrhniki," je povedal Türk. Po njegovem mnenju bodo rezultati na področju ravnanja z odpadki vidni, če se Vrhnika vzame za vzorčni primer in se naredi, kar v Vrhniki "ugotavljajo, da je še treba narediti - vključno s spremembo predpisov in pravne prakse na ravni države".

"Človek se vpraša, kam vse so ljudje sposobni odvreči smeti "
V čistilni akciji Očistimo Slovenijo so se pripadniki Slovenske vojske odzvali na 63 lokacijah po Sloveniji. Del vojakov je skupaj z obrambnim ministrom Alešem Hojsom čistilo na Pokljuki. "Človek se vpraša, kam vse so ljudje sposobni odvreči smeti in drugo svinjarijo," je opozoril Hojs.

Minister skupaj z vojaki čisti nad pokljuško sosesko, in sicer območje, ki je bolj zahtevno, saj sodelujejo tudi pripadniki gorskega bataljona. Hojs verjame, da bo v bližnji prihodnosti prišel čas, ko te akcij ne bodo več potrebne, ker se bodo ljudje končno ozavestili, kam morajo odvažati smeti.

Minister za izobraževanje Žiga Turk, ki je naravo čistil na Ljubljanskem barju, je pojasnil, da danes opravljajo sizifovo delo in da je človek kar razočaran, ko vidi toliko smeti. Tudi on je mnenja, da so potrebni ukrepi na sistemski ravni za preprečevanje onesnaževanja, predvsem pri podjetnikih, ki želijo tako privarčevati kakšen evro.

Plut: Nezakonito odlaganje odpadkov mora postati kaznivo dejanje
Evropska poslanka Tanja Fajon je za MMC dejala, da imajo prostovoljci ogromno dela in da je presenečena, da je v naravi še vedno veliko smeti, med njimi tudi nevarnih, npr. igel in azbesta. Upa, da nam bo s takimi akcijami uspelo doseči, da bo smeti vsako leto manj in da si bodo po Sloveniji glede čistilnih akcij vzele vzor tudi druge države.

Naravovarstvenik Dušan Plut je poudaril, da je razočaran, saj se število odlagališč od leta 2010 do danes ni zmanjšalo, zato bodo po njegovem potrebni kaznovalni ukrepi za sankcioniranje oseb, ki nezakonito odlagajo odpadke. Tovrstno onesnaževanje okolja bi, kot pravi, moralo postati kaznivo dejanje, ne le prekršek.

Kje so čistili politiki