Uspeh akcije bo po predsednikovih besedah zagotovljen takrat, ko bodo ljudje to dejavnost sprejeli za svojo in ko se bo izboljšala odgovornost vsakega človeka za njegovo okolje. Foto: MMC RTV SLO
Uspeh akcije bo po predsednikovih besedah zagotovljen takrat, ko bodo ljudje to dejavnost sprejeli za svojo in ko se bo izboljšala odgovornost vsakega človeka za njegovo okolje. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik republike Danilo Türk je pripravil sprejem za predstavnike organizacije Ekologi brez meja iz različnih držav, ki se bodo udeležili akcije Očistimo Slovenijo 2012.

Predsednik dobil v dar čistilni paket
"Civilna družba je najbolj dragocen del družbe in kadar se izkazuje s pomembnimi iniciativami, je to nekaj, kar moramo podpreti. Ko se je pred leti začela iniciativa Očistimo Slovenijo v enem dnevu, sem jo kot predsednik republike takoj podprl, hkrati z mano pa tudi številni drugi politični predstavniki Slovenije," je uvodoma povedal predsednik.

Pojasnil je, da danes živimo v družbi, ki zahteva inovacije, tako na tehnološkem, civilnodružbenem kot tudi političnem področju. "Akcija Očistimo Slovenijo, ki je del mednarodne civilno družbene iniciative, je taka inovativost," je zatrdil.

Uspeh akcije bo po predsednikovih besedah zagotovljen takrat, ko bodo ljudje to dejavnost sprejeli za svojo, ko se bo izboljšala odgovornost vsakega človeka za njegovo okolje in "ko bo sleherna država storila to, kar kot država mora storiti za ta cilj".

Petra Matos iz društva Ekologi brez meja je dejala, da onesnaževanje dejansko ne pozna meja in da se moramo zato začeti z njim spopadati globalno. Predsedniku se je zahvalila za podporo projektu in mu v dar izročila čistilni paket, "da bo lažje čistil". Dodala je, da predsednik daje takim projektom verodostojnost in prepoznavnost, zato upa, da bodo tudi predsedniki drugih držav projekt podprli.

Slovenska akcija vzor za tujino
Heikki A. Ahil iz Finske, eden izmed dvajsetih prostovoljcev iz osmih držav, ki bodo v soboto pomagali čistiti Slovenijo, pa je predsedniku podaril brezovo metlo. Heikki je invalid. Ker ne more hoditi v službo, se je odločil, da bo delal prostovoljno. Po sprejemu je za MMC povedal, da ga je prijatelj iz Estonije povabil k sodelovanju pri čistilni akciji v Estoniji. Potem je prišel v stik tudi s slovensko ekipo in se takoj odločil, da bo pripomogel tudi k lepšemu videzu naše domovine.

Izpostavil je, da je čistilna akcija - sodeč po tem, kar je videl do zdaj - bolje organizirana, kot si kdo sploh lahko predstavlja. Lani so po njegovih besedah na Finskem prav tako izvedli čistilno akcijo na nacionalni ravni, pri tem pa so uporabili prav slovenski model izvedbe, zato je bilo, kot pravi, projekt zelo enostavno izpeljati.

Heikki, ki se sicer ukvarja z meditacijo, je pojasnil še, da je onesnaževanje okolja posledica nevednosti ljudi, zato bi bilo najprej po njegovem mnenju treba odpraviti prav nevednost.