O težavah zaradi hudega mraza in novozapadlega snega poročajo takorekoč iz celotne Evrope. Foto: Reuters
O težavah zaradi hudega mraza in novozapadlega snega poročajo takorekoč iz celotne Evrope. Foto: Reuters
Otroka pred zamrznjenim jezerom na zahodu Francije.
Francijo je pretresla tragična vest iz Strassburga, kjer je 12-letni deček umrl, potem ko se mu je pod nogami vdrl led, na katerem se je igral s prijateljem. Ta je še vedno v smrtni nevarnosti. Foto: Reuters

Na Poljskem je čez noč zmrznilo osem ljudi, večinoma brezdomcev. S tem se je skupno število žrtev ostre zime v tej državi zvišalo na 53. Še naprej se s težavami zaradi mraza spopadajo v Srbiji, kjer so v 32 občinah razglasili izredne razmere. Po navedbah vlade je od sveta odrezanih 69.700 ljudi, 5.000 lokalnih in nekategoriziranih cest ostaja neočiščenih, oster mraz pa je zahteval še življenje devetih ljudi. Vlada bo danes odločala, ali bodo izredne razmere razglašene v celotni državi.

Srečen razplet pri Mostarju
Medtem se razmere v Bosni in Hercegovini, v delu katere so v soboto razglasili izredne razmere, umirjajo. Sneženje slabi, zato so znova odprli sarajevsko letališče in v prestolnici vzpostavili del javnega prevoza. V jutranjih urah je reševalcem uspelo rešiti tudi kolono vozil, ki so bila skoraj 40 ur ujeta na cesti med Sarajevom in Mostarjem pri mestu Drežnica. Okoli 100 ljudi so nastanili v hotelu v Mostarju, po navedbah zdravstvenega osebja pa naj nihče ne bi bil v smrtni varnosti.

Sneg pobelil tudi atlantsko obalo
Sneženje je zajelo tudi Veliko Britanijo, kar povzroča predvsem težave v prometu. Na najprometnejšem londonskem letališču Heathrow pričakujejo novih 10 centimetrov snega. Doslej so bili zaradi tega prisiljeni odpovedati okoli 380 oz. tretjino vseh načrtovanih poletov in pristankov. Morebitne odpovedi napovedujejo tudi druga londonska letališča. Zamude so tudi v železniškem prometu, pri čemer pa Velika Britanija ni osamljena.

Po vsej Evropi so oblasti v zadnjih dneh poročale o žrtvah ostrega mraza. V Romuniji je umrlo skupno 28 ljudi, o mrtvih poročajo iz Latvije, Litve, Estonije, Bolgarije, Češke, Italije, Slovaške, Francije, Avstrije in Grčije.