Valovi so se od epicentra potresa na Japonskem širili proti obali obeh Amerik. Foto: EPA
Valovi so se od epicentra potresa na Japonskem širili proti obali obeh Amerik. Foto: EPA
Kalifornija
Najvišji, tri metre visoki valovi, so udarili ob obalo Kalifornije. Foto: EPA
V nevarnosti ves Tihi ocean

Opozorila pred cunamijem so izdali po vsej ameriški celini od Kanade na severu pa do Čila na jugu, a večje katastrofe ni bilo. Vlade latinskoameriških držav so svojim prebivalcem po otokih in ob obalah v pričakovanju morebitnega močnega cunamija naročile, naj se umaknejo na višje predele.

V Kaliforniji do tri metre visoki valovi
Guverner ameriške zvezne države Havaji Neil Abercrombie je sporočil, da jo je otočje odneslo srečno, saj je bil val na havajskem otoku Maui visok dva metra, otoka Oahu in Kauai pa je zalil meter visok val, vendar ni bilo večje škode. Oblasti so se na cunami dobro pripravile, saj so na tisoče ljudem ukazali, naj se umaknejo na višje ležeče kraje.

Huje je bilo v Kaliforniji. Mesto Crescent City na meji z zvezno državo Oregon so cunamiji najbolj prizadeli, a je bila evakuacija prebivalcev pravočasna, tako da so valovi, visoki do tri metre, razbili le nekaj ladij v pristanišču in pomol. Valovi so v vodo potegnili pet ljudi, štiri so rešili, truplo moškega, ki ga je odneslo v morje, ko je fotografiral valove na plaži, pa so reševalci našli v soboto.

K umiku pred morebitnimi valovi in upoštevanju ukazov oblasti je Američane pozval tudi predsednik Barack Obama. "Naj poudarim, da če vam je bilo naročeno, da se umaknete, naredite tako. Današnji dogodki so nas znova opozorili, kako krhko je življenje," je iz Bele hiše sporočil Obama.

Mehika jo je dobro odnesla
Cunami je dosegel tudi mehiško obalo, kjer so bili prvi valovi visoki do 70 centimetrov, a bi lahko valovi tam še vedno dosegli tudi do dva metra. O višjih valovih od običajnih so poročali tudi z manjših tihomorskih otokov oziroma otočij, kot so Samoa, Tonga in Nauru, a večje škode niso povzročili.

Na čilskem Velikonočnem otoku v Tihem oceanu so na varno prepeljali 1.500 ljudi oz. tretjino prebivalstva otoka. Premestili so jih na letališče, ki leži 45 metrov nad morsko gladino. Prvi val cunamija je otok dosegel okrog polnoči, čilsko obalo, kjer so oblasti prav tako preventivno evakuirale prebivalce, pa okrog 4. ure zjutraj.

V Ekvadorju je državno naftno podjetje Petroecuador iz preventivnih razlogov začasno ustavilo izvoz surove nafte, na ekvadorskih Galapaških otokih v Tihem oceanu pa so se prebivalci preselili na višje ležeča območja.

Pet pokrajin, ki ležijo ob tihomorski obali Filipinov, so dosegli valovi med 30 in 70 centimetrov višine, ki pa niso povzročili nobene škode. Še predtem so z obalnih predelov evakuirali več tisoč ljudi.

Avstralija in Nova Zelandija preklicali opozorilo
V Avstraliji in na Novi Zelandiji so opozorilo pred cunamiji preklicali, prav tako na ameriškem otoku Guam. Cunamiji prav tako ne grozijo več Indoneziji in Tajvanu, kjer so oblasti sicer evakuirale redko poseljeni vzhodni del otoka. Tajvansko meteorološko središče je sporočilo, da pričakujejo valove do desetih centimetrov višine, in ne do pol metra, kot so najprej predvidevali.

V nevarnosti ves Tihi ocean