Predvidena ogroženost območja Tihega oceana pred cunamiji. Foto: EPA
Predvidena ogroženost območja Tihega oceana pred cunamiji. Foto: EPA
Seizmograf
To je peti najmočnejši potres v zgodovini od vpeljave znanstvenih merjenj pred 140 leti. Foto: EPA
V nevarnosti ves Tihi ocean

Na havajskem otoku Maui je bil val visok dva metra, otoka Oahu in Kauai pa je zalil meter visok val. Veliki otok je medtem malce pozneje od prav tako prizadel potres, vendar je imel magnitudo le 4,5. Po mnenju geologov potresa nista povezana.

O Tihem oceanu se je cunami premikal s hitrostjo 800 kilometrov na uro, kar je približno toliko hitro, kot leti potniško letalo.

Po Havajih je cunami najprej dosegel obalo ameriške zvezne države Oregon. V Kalifornijskem mestu Crescent City so valovi dosegli višino več kot dva metra. Več tisoč prebivalcev obalnih predelov je že prej ob opozorilu pred cunamiji zapustilo svoje domove. Iz Havajev in Kalifornije so poročali o manjši škodi v pristaniščih in marinah.

V Crescent cityju je bilo poškodovano pristanišče in 35 ladij. Štiri ljudi je odneslo na odprto morje, vendar so jih pozneje uspeli rešiti. V Santa Cruzu je nastalo za dva milijona dolarjev škode v pristanišču in na ladjah.

Ameriški tihomorski center za opozarjanje pred cunamiji je po potresu z magnitudo 8,8 ob obali japonskega otoka Honšu sporočil, da so opozorilo pred cunamijem izdali za celotno območje Tihega oceana. Opozorilo razen za Kanado velja za celotno zahodno obalo ZDA - Kalifornijo, Oregon in Aljasko. Na cunamije morajo tako biti pozorne države od Mehike do Čila na jugu Južne Amerike.

Cunami je obalo Nikaragve dosegel okoli 22.30, obalo Peruja naj bi dosegel 40 minut čez polnoč in obalo Čila malo pred tretjo uro v soboto zjutraj.


Cunami je najprej dosegel Kurilske otoke, kjer so že pred tem evakuirali 11.000 ljudi. Dva cunamija, visoka do metra, sta dosegla dva od štirih najbolj južnih otokov, bojijo pa se, da bi bil lahko drugi val močnejši.

Pet pokrajin, ki ležijo ob tihomorski obali Filipinov, so dosegli valovi med 30 in 70 centimetrov višine, ki pa niso povzročili nobene škode. Še pred tem so z obalnih predelov evakuirali več tisoč ljudi.

Čilski predsednik Sebastian Pinera, čigar državo je pred enim letom prizadel potres z magnitudo 8,8 in cunamije, ki so zahtevali več kot 500 smrtnih žrtev, je prebivalcem naročil, naj bodo previdni, a vseeno nadaljujejo svoje vsakodnevne aktivnosti.

Preklic nevarnosti v nekaterih državah
V Avstraliji in na Novi Zelandiji so opozorilo pred cunamiji preklicali, prav tako na ameriškem otoku Guam. Cunamiji tudi več ne grozijo Indoneziji in Tajvanu, kjer so oblasti sicer evakuirale redko poseljeni vzhodni del otoka. Tajvansko meteorološko središče je sporočilo, da pričakujejo valove do desetih centimetrov višine in ne do pol metra, kot so najprej predvidevali.

Organizacija Rdečega križa je opozorila, da lahko cunamiji presežejo višino nekaterih otokov v Tihem oceanu in jih tako lahko dobesedno odplaknejo.

V nevarnosti ves Tihi ocean