Grozljiv prizor po plenjenju divjih lovcev. Foto: EPA
Grozljiv prizor po plenjenju divjih lovcev. Foto: EPA
Hongkong
Nenasitno kitajsko tržišče prinaša pogubo za afriške slone. Foto: EPA

Čuvaji naravnega parka na severu te srednjeafriške države s svojimi puškami še iz časov prve svetovne vojne niso kos krutim sudanskim divjim lovcem na konjih in oboroženimi s strojnicami ter granatami, ki jih zanima samo eno - dragocena slonovina, v iskanju katere prepotujejo na stotine kilometrov iz svoje domovine.

Potem ko so že opustošili slonjo populacijo v Čadu in Srednjeafriški republiki, je zdaj na vrsti Kamerun.

Prejšnja zima je za naravni park Bouba Ndjida pomenila katastrofo, saj so divji lovci iz Sudana v samo nekaj tednih ubili od 300 do 400 slonov, kar je 80 odstotkov slonje populacije v parku. Po opustošenju so za njimi po vsem parku ostali raztreseni pobiti sloni, seveda brez oklov.

Pokol slonov se je zgodil po letu 2011, ki je bilo za lovce na slonovino rekordno. Tihotapljenje slonovine je postal večmilijardni posel, ki ga poganja porast povpraševanja predvsem na Kitajskem, katere državljani postajajo vse bogatejši.

Kitajska ima zakonit trg s slonovino, ki naj bi bil strogo nadzorovan, a na njem se najdejo tone in tone nezakonito pridobljene slonovine.

Brez milosti do divjih lovcev
Kamerunske oblasti pravijo, da se divji lovci znova skušajo vrniti v park, velikosti Luksemburga, pred začetkom sušnega obdobja, ko je pot med gozdovi, rekami in hribi enostavnejša.

Kamerun je zdaj odločen, da se tako brezbrižno klanje ne sme več ponoviti, zato bo na pomoč priskočila vojska. "Vsak divji lovec, ki se bo znašel tukaj, bo preprosto ustreljen," je bil jasen poveljnik Martin Tumenta med obiskom naravnega parka, ki je včasih privabljal veliko število turistov.

Vojska je za varovanje parka oblikovala dve garniziji, opremljeni s helikopterji, napravami za nočno opazovanje in večjim številom terenskih vozil.

Svetovna fundacija za zaščito divjih živali (WWF) je pozdravila odločitev Kameruna in jo označila za "pametno in pogumno". Malo manj so zadovoljni krajevni prebivalci, ki jim ni všeč okrepljena navzočnost vojske.

"Postalo je zelo nevarno, saj so vojaki vsepovsod v gozdu," je dejal 48-letni kmet iz vasi nedaleč od regionalne prestolnice Garoua.