Afriški slon, a kateri - gozdni ali savanski? Foto: EPA
Afriški slon, a kateri - gozdni ali savanski? Foto: EPA

Skupina je ugotovila, da sta afriški slon, ki živi v savani, in tisti, ki živi v gozdovih, le daljna sorodnika, saj sta vsak po svoji poti razvoja začela stopati že dolgo nazaj, med sedmimi in dvema milijonoma let. "Študija je pokazala, da ti dve vrsti nimata veliko skupnega, zato pri njima ne gre za podvrsto ali kaj podobnega, kot je dolgo veljalo," je dejal Alfred Roca z univerze Illinois.

Znanstveniki so primerjali genetska zapisa zdajšnjih slonov iz Afrike in Azije in jih primerjali z vzorci DNK-ja dveh izumrlih vrst, mamuta in ameriškega mastodonta. "Presenetilo nas je odkritje, da se vrsti slonov, ki živita v Afriki, močno razlikujeta med seboj. Njun ločeni razvoj je star približno toliko kot ločitev ljudi in šimpanzov."

Savanski je večji in močnejši
Gozdnega in savanskega slona je mogoče ločiti že na prvi pogled, saj ima zadnji skoraj dvakrat tolikšno maso in je približno meter višji. Kljub tem razlikam so bili raziskovalci do zdaj prepričani, da izvirata iz iste vrste, tudi zato, ker so se pripadniki vrst med seboj parili in imeli mladiče.

Odkritje tudi pomeni, da bodo morali okoljevarstveniki za vsako vrsto skrbeti drugače, kar do zdaj ni bila praksa.