Evakuakcija prebivalcev Kostanjevice ob Krki. Foto: Goran Rovan
Evakuakcija prebivalcev Kostanjevice ob Krki. Foto: Goran Rovan
Hidrološko opozorilo za noč s 13. na 14. septembe.
Hidrološko opozorilo za noč s 13. na 14. september - za porečje Krke je razglašen rdeči alarm. Foto: Arso
Voda je zalivala objekte in tudi več cest na območjih Metlike, Krškega, Kostanjevice na Krki, Brežic, občine Šentjernej, Dolenjskih Toplic, Šmarjeških Toplic, Radeč, Žalca, Šentjurja, Lovrenca na Pohorju, Ptuja, Dupleka, Šentilja, Makol, Kungote, Ribnice na Pohorju, Lendave, Ljutomera. Voda povzroča težave tudi v Zagorju ob Savi, Hrastniku, Litiji, Šmartnem pri Litiji in v občini Dobrova-Polhov Gradec. Foto: Primož Rogel
Prosenjakovci v prekmurski občini Moravske Toplice. Voda je zaradi neustreznega vzdrževanja pretočnosti potoka prestopila bregove in poplavila velik del kraja, številnim prebivalcem pa zalila kleti in celo bivanjske prostore. Odneslo je tudi enega izmed lesenih mostov, zato je nekaj prebivalcev odrezanih od sveta, poroča avtor fotografije. Foto: Aljoša Koroša
Poplave v Prekmurju, 13. 9. 2014
Narasle vode so težave povzročile tudi v Prekmurju. Foto: BoBo
Kostanjeviška jama, poplave 13. 9. 2014
Deroča voda pri vhodu v Kostanjeviško jamo. Foto: Martin Boltes
Reka Drava pri hidroelektrarni Fala
Reka Drava pri hidroelektrarni Fala. Foto: Nina Cverlin

Nove obilne padavine, ki so v noči na soboto zajele Slovenijo, so povzročile hude težave na vzhodu države - razdejanje po divjanju hudournikov, naraslih potokov, rek, poplavljene hiše, gospodarska poslopja in polja, neprevozne ceste zaradi udorov in plazov. Ponoči je namreč padlo od 30 do 80 litrov na kvadratni meter, je za Radio Slovenija pojasnil vremenoslovec Brane Gregorčič.

Poplavljale so Krka, Sava, Sotla, Savinja, Dravinja, Drava, Mura, Ledava, Pesnica, Ščavnica in njihovi pritoki. Številni kraji, zlasti na Dolenjskem in v Pomurju so še vedno poplavljeni, poroča Televizija Slovenija.

Najhuje je v Kostanjevici na Krki - tam je pod vodo ves kostanjeviški otok, zaradi poplavljenih cest je mesto odrezano od sveta, reka Krka pa v spodnjem toku še narašča.

Iz štaba Civilne zaščite Občine Šentjernej so sporočili, da se je v občini zgodila naravna katastrofa, kot je tam ne pomnijo. Občino je v noči s petka na soboto zajelo hudo neurje in prvič se je zgodilo, da je bila pod vodo tako rekoč vsa občina. Gladina Krke se je v zadnjih 24 urah dvignila skoraj za meter, poplavila ceste in odrezala številne vasi, vodotoki z Gorjancev pa so v dolino prinesli veliko naplavin.


Hudo tudi v Posavju

Zaradi obilnega nočnega deževja je v Posavju zalilo več kot 100 stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov, narasli hudourniki in potoki so preplavili ceste, tako da jih je bilo veliko neprevoznih, zaradi plazu pa je obstal tudi promet na železnici. Največ škode pa so za zdaj povzročili številni plazovi, ki ogrožajo tudi nekatere hiše. V Posavju pa je popoldne spet začelo deževati, zato prebivalci s strahom čakajo, kaj bo prinesla noč.

V občini Sevnica je deževje zalivalo hiše in ceste ter sprožilo več zemeljskih plazov. Težave so povzročali številni manjši hudourniki, narasla reka Mirna in potok Sevnična. Narasla voda je z nakopičenim vodnim plavjem podrla tri mostove. Na terenu je posredovalo 110 gasilcev z dvajsetimi vozili iz desetih prostovoljnih gasilskih društev.

V občini Novo mesto je poplavilo 25 hiš v vaseh pod Gorjanci in v nekaterih ulicah v samem mestu. Težave s poplavami in plazovi imajo na širšem območju v občini Trebnje, pa na Mirni, v Šentrupertu in v občini Mokronog-Trebelno.

Poplave imajo tudi v občini Šmarješke Toplice, v vaseh v občini Škocjan je voda zalila 30 hiš, še 20 je ogroženih, poplavljalo je tudi v občinah Dolenjske Toplice in Loška vas.

V Radečah je hudournik ogrožal dve stanovanjski hiši, poplavljena je tudi cesta Zidani Most-Radeče.

Težave so še v Obsotelju, tam je meteorna voda zalila kleti predvsem v občinah Šmarje pri Jelšah in Podčetrtek.

Manj težav kot na Dolenjskem imajo v Beli krajini, a tudi tam je zalivalo hiše in poplavilo nekaj cest.

Zaradi povišanega vodostaja ustavili hidroelektrarne na spodnji Savi
Hidroelektrarne na spodnji Savi zaradi povišanega vodostaja in posledičnega izenačevanja padca vode ne obratujejo, ob povišanem vodostaju je zaustavitev hidroelektrarn sicer ustaljen postopek.

Nočno deževje je povzročilo težave tudi v Pomurju. Zaradi velikih količin dežja in razmočenih tal je zaprtih več cest, meteorna voda pa je zalila številne kleti, ulice in ceste. Na terenu so gasilci 70 gasilskih društev iz celotnega Pomurja. Največ težav je v vaseh na območju občine Dobrovnik.

Spremljajte tudi:
- Vremenska napoved
- Razmere na cestah

Težave tudi v Zasavju ...
Na področju trboveljske izpostave za zaščito in reševanje so ekipe aktivirali v občinah Zagorje ob Savi, Trbovlje in Hrastnik.

Meteorne vode so namreč zalile več stanovanjskih hiš, sprožilo se je tudi več plazov, že zjutraj tudi v Marnem pri Hrastniku, ki je ogrožal stanovanjsko hišo, v Suhadolu pa je zasul regionalno cesto Hrastnik-Zidani Most.

V Podkumu so zaradi naraslih vod sprožili sirene. Potok Medija je prestopil bregove in zalil regionalno cesto Orehovica-Izlake in več stanovanjskih hiš, narasli potok Kotredeščica pa je ogrožal več stanovanjskih hiš v naselju Selo, kjer so ostali tudi brez elektrike.

Na regionalni cesti Trbovlje-Zagorje je zaradi hudourniškega nanosa vode in kamenja cesta popolnoma zaprta.

... na Štajerskem ...
Pretoki Drave v zgornjem toku od Koroške do zgornjega Podravja se počasi umirjajo, nevarnosti za poplavljanje ni, zatrjujejo v Dravskih elektrarnah Maribor. Glavna cesta Draženci-Podlehnik-Gruškovje je bila v Podlehniku zaradi poplavljenega cestišča več ur zaprta, prav tako mejni prehod Gruškovje. Zaradi zemeljskih plazov in poplavljenih vozišč so sicer še vedno težave na številnih cestah v Podravju.

Uporabniki pitne vode vodovodnih sistemov Šempeter, Prebold in Žalec morajo pitno vodo za uporabo v prehranske namene prekuhavati do preklica. Zaradi močnega deževja se je namreč pojavila kalitev vodnih virov.

V Šmarju pri Jelšah, kjer so bile obsežnejše poplave, se zadeve umirjajo. Kot je povedal šmarski župan Jože Čakš, so gasilci že skoraj očistili poplavljene objekte in ulice v središču mesta. Ocenjuje tudi, da je bilo v centru mesta poplavljenih okrog 15 objektov, skupno število poplavljenih objektov pa še ni znano.

Tudi občina Šentjur se sooča s številnimi preglavicami zaradi obilnega deževja. Na določenih območjih Voglajna s pritoki, predvsem pa Pešnica, Kozarica in ostali lokalni vodotoki, deroči potoki in hudourniki so se razlivali iz strug in poplavljali ceste na območju več krajevnih skupnosti. Meteorne vode pa so zalivale objekte in naselja. Prožili so se številni zemeljski plazovi, ki še vedno ogrožajo stanovanjske in gospodarske objekte, poškodovali so več odsekov cest.

... in na Koroškem
Nevšečnostim se niso mogli izogniti niti na Koroškem. Meteorne vode so zalile dvorišče podjetja TAB Mežica, težave so imeli tudi v dravograjskem podjetju Imont. Zemeljski plaz ovira promet na cesti Prevalje-Leše, na območju Dravograda pa se je sprožilo več manjših plazov in zasulo še nekaj manjših cest.

- Zadnji hidrometeorološki podatki
Pomagajte nam pri poročanju in posredujte fotografije na @rtvslo ali na naš elektronski naslov.


Hvala, srečno.



Foto: Aljoša Koroša, @Jaz_Lidija, Primož Rogel, Andraž Marinčič, TKB, Goran Rovan