V Franciji je letos zgorelo 600 kvadratnih kilometrov površin. Foto: EPA
V Franciji je letos zgorelo 600 kvadratnih kilometrov površin. Foto: EPA

Idejo okoljske policije je v pogovoru za tednik Le Journal du Dimanche predstavil francoski notranji minister Gerald Darmanin. "Cilj je, da bodo v vsaki policijski brigadi uslužbenci, specializirani za okoljske prekrške," je dejal. Francoska policija je med letošnjim poletjem sicer aretirala 26 domnevnih požigalcev.

Francija se letošnje poletje ob visokih temperaturah in pomanjkanju padavin tako kot številne evropske države bori s številnimi uničujočimi požari v naravi. Po besedah ministra Darmanina so v povprečju zaznavali med 80 in 120 požarov na dan. Nekaj olajšanja so sicer prinesle padavine prejšnji konec tedna, je poročal Euractiv.

Sorodna novica V EU-ju najhujši gozdni požari od začetka statistike; novi požari v Dalmaciji

V državi je letos zgorelo več kot 600 kvadratnih kilometrov gozdov, kažejo podatki evropskega sistema za informiranje o gozdnih požarih, kar je največ v zadnjih desetih letih. Program Evropske unije za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus je ob tem sporočil, da so v Franciji zaradi požarov zaznali največje količine ogljikovih izpustov od začetka merjenja leta 2003, poroča France24.

Urad za boj proti okoljskemu kriminalu od leta 2004

Francoske oblasti so sicer že leta 2004 ustanovile centralni urad za boj proti okoljskemu kriminalu (OCLAESP). Darmanin se je zavzel za večje pristojnosti urada, ki je julija letos vodil preiskavo velikega požara pri kraju Gironde v bližini Bordeauxa, ki je povzročil ogromno okoljsko in kmetijsko škodo. Na požarišču je avgusta znova zagorelo, evakuirati so morali več tisoč ljudi.