Žuželke izumirajo osemkrat hitreje kot izumirajo sesalci, ptice in plazilci. Skupno število žuželk se zmanjšuje za 2,5 odstotka letno, kažejo podatki, kar pomeni, da bi lahko še to stoletje izumrle, so strokovnjaki zapisali v analizi, objavljeni v strokovni reviji Biological Conservation. Njihovi izsledki temeljijo na 73 najboljših raziskavah o izumiranju žuželk, ki so jih naredili do zdaj, večino med njimi na področju Zahodne Evrope in ZDA, nekaj med njimi pa tudi drugod, poroča Guardian.

Metulji so ena od najbolj prizadetih vrst žuželk. Foto: BoBo
Metulji so ena od najbolj prizadetih vrst žuželk. Foto: BoBo

Kot poroča Guardian, je planet na začetku šestega množičnega izumrtja v zgodovini. Znanstveniki že poročajo o velikih izgubah pri večjih živalih, ki jih je lažje spremljati. Žuželke so sicer daleč najbolj raznolika živalska vrsta. Žuželke igrajo ključno vlogo pri delovanju vseh ekosistemov, opozarjajo strokovnjaki, saj so hrana za druga bitja, oprašujejo in reciklirajo hranilne snovi. "Smernice žuželk potrjujejo, da šesto večje izumrtje globoko vpliva na oblike življenja na našem planetu," so v zaključku zapisali strokovnjaki. "Če ne bomo spremenili načinov proizvajanja hrane, bodo žuželke v nekaj desetletjih izumrle. Posledice tega za ekosisteme bodo katastrofalne."

Eden od glavnih vzrokov za manjšanje števila žuželk je intenzivno kmetijstvo, predvsem je uničujoča velika uporaba pesticidov. Na področjih, kjer ni veliko intenzivnega kmetovanja, pa je pomemben dejavnik zmanjšanja števila žuželk dvig temperatur kot posledica podnebnih sprememb.

V 100 letih ne bo več žuželk
"Če ne bomo ustavili nižanja števila vrst žuželk, potem bo imelo to katastrofalne posledice za ekosisteme in človeštvo,
" je dejal eden izmed avtorjev analize Francisco Sanchez-Bayo z univerze v Sydneyju, ki je analizo napisal s Krisom Wyckhuysom s kitajske akademije za kmetijstvo v Pekingu. 2,5-odstotno zmanjšanje letno zadnjih 25,30 let je šokantno, je Sanchez-Bayo dejal za Guardian. "To je zelo hitro. V 10 letih jih je za četrtino manj, v 50 letih jih bo le še polovica, v 100 letih jih ne bo več."

Eden največjih vplivov zmanjšanja števila vrst žuželk se kaže v pomanjkanju hrane za druge vrste, številne ptice, plazilce, dvoživke in ribe, ki se prehranjujejo z njimi. "Če tega vira hrane ne bo, bodo sestradale." Do takih primerov že prihaja v Portoriku, kjer je nedavno objavljena študija razkrila, da se je število žuželk v 35 letih zmanjšalo za 98 odstotkov. Med žuželkami, ki so že utrpele največji udarec, so metulji in nočniki (nočni metulji) ter čebele. Manjše število prilagodljivih vrst žuželk se sicer povečuje, toda še zdaleč ne v tako velikem obsegu, da bi lahko nadomestile velike izgube drugih vrst, je še dodal Sanchez-Bayo.