Onesnaženje potoka na Ljubnem ob Savinji. Foto: Ribiška družina Ljubno
Onesnaženje potoka na Ljubnem ob Savinji. Foto: Ribiška družina Ljubno

Ribiški čuvaj si je potok, ki se izliva v reko Ljubnico, ta pa naprej v Savinjo, ogledal še isti dan, ko ga je o onesnaženju obvestila domačinka. "Čuvaj je na lokaciji zaznal, da je prišlo do gnojenja travnika na zelo strmem pobočju in se je že sama gnojevka iztekala v bližnji potoček. Dva dni pozneje, ko je opravil ponovni ogled, pa je ugotovil, da je deževje v potoček spralo dodatno količino gnojevke," pove predsednik Ribiške družine Ljubno Gregor Križnik.

Pogina rib niso zaznali, a dodaja, da so zaradi takega početja v preteklosti iz potoka izginili raki, saj še zdaleč ne gre za osamljen primer. "Vnos organskih snovi zelo negativno vpliva na celoten rečni ekosistem. Te snovi najprej neposredno jemljejo kisik ribam, rakom ter drugim živalim, ker so hrana za alge, pa se le te dodatno namnožijo, kar je dodatna težava. Letos poleti, ko je bil nizek vodostaj, so bila tla Savinje popolnoma prekrita z rjavimi algami."

Inšpektorji tokrat hitro ukrepali

S kmetijskega inšpektorata so sporočili, da so nadzor opravili včeraj. Kršitelja so oglobili z 800 evri kazni, saj je v zimskem času gnojenje travnikov prepovedano. "Po zaslišanju nosilca kmetijskega gospodarstva se je ugotovilo, da je 7. januarja letos gnojil manjši del nižje ležečega travnika. Ker je površina travnika zelo strma, se je gnojnica iztekla v spodnji vodotok, kjer občasno teče površinska voda. S tem dejanjem je bilo kršeno določilo prepovedi gnojenja z organskimi gnojili v zimskem času."

"Naše izkušnje z inšpektorji so dobre. Glavna težava je, da si ljudje pogosto zatiskajo oči in sosedov ter prijateljev ne opozarjajo, da je tako ravnanje nedopustno," doda Gregor Križnik. Ta poudarja, da večina ljudi, tudi če vedo za kršitve, te ne prijavi.