Poljane nad Škofjo Loko v petek. Foto: Uporabnik
Poljane nad Škofjo Loko v petek. Foto: Uporabnik

Čeprav se stanje po ujmi na Gorenjskem umirja, večina cest pa je spet prevoznih, se kaže nova fronta – plazovi. Težave so na celotnem območju Gorenjske, še posebej pa na območju občin Tržič, Škofja Loka, Gorenja vas–Poljane in na Koroški Beli.

Trenutno so uradno zaznali 170 plazov, ki ogrožajo objekte in ceste, število pa bo gotovo še naraščalo, je povedal poveljnik Civilne zaščite Gorenjske Klemen Šmid.

Trenutno geologi ocenjujejo stanje plazu v vasi Pšata pri Cerkljah, kjer so sprva zaznali manjši podor, pozneje pa ugotovili, da gre za plaz veliko večjih razsežnosti. Tudi sicer vse večje plazove spremljajo s pomočjo geologov, ki pa "jih ni na pretek".

Delna evakuacija Koroške Bele

Plaz je še vedno aktiven tudi na Koroški Beli, kjer so za prebivalce v nedeljo že drugič odredili nočno evakuacijo. Za evakuacijo v zoženem obsegu dela vasi so se v štabu Civilne zaščite Jesenice odločili tudi danes, in sicer med 20. uro zvečer in 7. uro zjutraj. Prebivalci, ki se morajo evakuirati, se lahko tudi danes odpravijo v nastanitveni center, ki je odprt v Osnovni šoli Prežihovega Voranca na Jesenicah, so sporočili z jeseniške občine.

Znova evakuacija prebivalcev Koroške Bele, tokrat ne vseh

Na Škofjeloškem še vzpostavljajo povezavo z odročnimi zaselki

Na območju Škofje Loke in Poljanske doline nekateri ljudje zaradi neprevoznosti cest še vedno ostajajo odrezani od sveta. Interventne službe se z mehanizacijo prebijajo še do najtežje dostopnih zaselkov. Hkrati poteka pregledovanje plazov in sanacija, kjer je ta mogoča. Gasilci pa še naprej pomagajo tudi pri čiščenju blata in naplavin.

Evakuiranih je približno 50 ljudi. Nekatere prebivalce, zlasti tiste z manjšimi otroki in starejše, so namreč preventivno preselili, saj zdravstveni izzivi postajajo vse večji. Danes so s pomočjo gorskih reševalcev znova izvedli helikoptersko reševanje, in sicer obolele osebe, ki so jo prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Boljšo povezljivost s Poljansko dolino bo zagotovil vsaj zasilno saniran most pri Brodeh. Gorenjska gradbena družba je delala tudi ponoči, da bi bil most danes že prevozen, vendar jim zaradi velikih poškodb prevoznosti še ni uspelo vzpostaviti, delo pa bodo nadaljevali.

Podobno kot v škofjeloški občini se tudi višje vzdolž Poljanske doline še prebijajo do odročnejših zaselkov, kjer je povodenj odnesla ceste in mostove. Župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež je povedal, da se jim je okoli poldneva uspelo prebiti do vasi Smoldno, tako da je tam cesta za osebna vozila prevozna. Z lokalnim izvajalcem pa popravljajo tudi most v Podobenu, da povežejo Javorje.

V Žireh se jim je uspelo prebiti do vseh občanov in obiskati tudi najodročnejše dele občine, najmanj 12 objektov pa je še vedno dostopih zgolj peš. Vendar so se prebivalci s pomočjo svojcev tako organizirali, da je njihova preskrba nemotena.

Deroča Sava poškodovala betonski plašč kanalizacijske cevi v Kranju

Racionalna poraba vode in prekuhavanje

Ekipe Komunale Škofja Loka pa se trudijo sanirati okvare na vodooskrbnem sistemu. Vse uporabnike še vedno pozivajo k racionalni porabi vode in naj s spiranjem dvorišč počakajo, zato da se sistem napolni z vodo. Še vedno je potrebno tudi prekuhavanje pitne vode. "V enem od krajev je prišlo do zastrupitve z vodo, zato še enkrat prosimo, da res upoštevate navodila," so opozorili.

Komunalna podjetja na širšem območju medtem odvažajo velike količine v poplavah uničenega premoženja, gasilske enote pa s svojo opremo pomagajo pri finem čiščenju območij, kjer so še nanosi blata in materiala, ki so ga prinesli povečani vodotoki. Občane prosijo, naj priskočijo na pomoč tudi drug drugemu. "Vse občane prosimo, da preverijo pri sosedih in na intervencijsko številko sporočijo, ali je še kje potrebno črpanje vode, čiščenje mulja in tako naprej. Nekateri ljudje težko prosijo za pomoč, ki pa jo vendarle potrebujejo, zato je pomembno, da si v teh trenutkih karseda pomagamo," pozivajo z Občine Škofja Loka.

V Kranju poškodovana kanalizacijska cev

Most pri nekdanji Planiki in cev za kanalizacijo, na katero je priključeno približno 25.000 ljudi, kar predstavlja približno tretjino kranjskih občanov in dve tretjini šenčurskih. Foto: Mestna občina Kranj
Most pri nekdanji Planiki in cev za kanalizacijo, na katero je priključeno približno 25.000 ljudi, kar predstavlja približno tretjino kranjskih občanov in dve tretjini šenčurskih. Foto: Mestna občina Kranj

Betonski plašč, ki obdaja kanalizacijsko cev, ki odvaja odpadne vode z območja občine Kranj, je na več mestih močno poškodovan. Bojijo se razlitja fekalnih voda v Savo. V tem primeru bi se bilo po njihovem mnenju nemogoče izogniti ekološki katastrofi, ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save. Zato je ukrepanje nujno, opozarjajo na občini in Komunali Kranj. Prepričani so tudi, da kratkoročna sanacija obstoječe cevi ne bi bila ustrezna rešitev, saj bi lahko katastrofa sledila ob vnovični ujmi.

"Prvič v zgodovini je voda prešla kanalizacijsko cev na mostu pri nekdanji Planiki. Deroča voda, ki je nosila veje in naplavine, je poškodovala betonski plašč, na več mestih je počen, prav tako je poškodovan tudi most. Izpostavljeni smo ekološki katastrofi," je poudaril župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Potrebujejo denarno pomoč države

Za sanacijo bi potrebovali pomoč države, je prepričan: "Zadeve se je treba lotiti takoj, vendar pa pri tem nujno potrebujemo pomoč države. Gradbeno dovoljenje za nov most, na katerega bi namestili novo kanalizacijsko cev, že imamo. Želimo si, da bi to bil eden od prvih naslednjih projektov, ki se ga bomo lotili skupaj z državo."

Stanje na terenu v občini Kranj se sicer počasi umirja. Ustavilo se je plazenje na področju Besnice, Pševega, Golnika in Javornika. Pristojne službe bodo začele sanirati škodo.

Enote posredovale v 2246 primerih

V ujmi v zadnjih dneh so sicer na območju Gorenjske posredovali poklicni in prostovoljni gasilci, policija, mestno redarstvo, pozneje je bila vpoklicana še Slovenska vojska, pa tudi pogodbeni izvajalci z gradbeno mehanizacijo. Ponekod intervencije še vedno potekajo, drugje so jih že končali in se pripravljajo na oceno škode, za katero je sicer še prezgodaj.

Vodja regijskega centra za obveščanje Matej Kodrič je povedal, da so prve klice na pomoč na številko 112 začeli sprejemati v četrtek okoli 19. ure, ko so prejeli 130 klicev. Največ pa so jih sprejeli v petek ponoči – skupaj so na ta dan sprejeli 1700 klicev, na 1350 klicev pa niso uspeli odgovoriti. V soboto so sprejeli 500 klicev, v nedeljo pa 300.

Enote so na Gorenjskem po do zdaj znanih podatkih skupaj posredovale v 2246 primerih. Največ intervencij je bilo v Škofji Loki (750), Kranju (350) in Cerkljah na Gorenjskem (340). Za pomoč ljudem je bilo v petek aktiviranih več kot 1600, v soboto več kot 1100, v nedeljo pa več kot 750 gasilcev. Danes jih je aktivnih še okoli 200.

Pristojnim službam so pomagali tudi policisti, predvsem pri usmerjanju prometa, preprečevanju škode, pri evakuacijah in varovanju premoženja. Ker so nekateri gorenjski policisti v ujmi tudi sami utrpeli škodo, so za delo vpoklicali dodatne sile, je povedala direktorica Policijske uprave Kranj Melita Močnik.

Ob tem je prebivalce opozorila, da v teh dneh na prizadeta območja prihajajo tudi posamezniki z nepravimi nameni, o čemer so bile nekatere policijske postaje na Gorenjskem že obveščene.

Prebivalci naj bodo pozorni, ravnajo naj samozaščitno in naj ljudi kar tako ne spuščajo v svoje domove, je svetovala.