Okoli poldneva je vodja intervencije sporočil, da je požar na neprehodnem terenu v velikosti 12 hektarjev pod nadzorom, obstajajo pa še posamezna žarišča. Foto: PGD Loke
Okoli poldneva je vodja intervencije sporočil, da je požar na neprehodnem terenu v velikosti 12 hektarjev pod nadzorom, obstajajo pa še posamezna žarišča. Foto: PGD Loke

Od ponedeljka je tako v naravnem okolju prepovedano kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati dejavnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor, še piše v sporočilu uprave za zaščito in reševanje.

Zaradi suhe zime se pojavljajo po vsej državi številni manjši požari trave, grmičevja in podrasti v gozdu. S Policijske uprave Kranj so tako sporočili, da so v zadnjih dveh dneh obravnavali pet požarov v naravi, in sicer v Begunjah na Gorenjskem, Dvorski vasi, Todražu, Selcah in kraju Gozd nad Tržičem. V Bohinju in Cerkljah na Gorenjskem je izbruhnil dimniški požar. "V naravnem okolju pozivamo k veliki previdnosti pred požari. Zaneti ga lahko že cigaretni ogorek in manjši ogenj, hitro pa se lahko razširi zaradi vetra," so ob tem opozorili.

Padavin sicer po napovedih vremenoslovcev ni pričakovati niti v naslednjem tednu, tako da se bo suša ob prehodu v koledarsko pomlad še stopnjevala.

Gasilci s pomočjo helikopterja ukrotili požar

Občina Zagorje ob Savi: Gozdni požar na težko dostopnem terenu

V Šklendrovcu v občini Zagorje ob Savi je v soboto popoldne v gozdu na težko dostopnem terenu zagorelo v večjem obsegu. Zagoreli so grmičevje in borovci, gašenja so se lotili gasilci prostovoljnih gasilskih društev Zagorje mesto, Podkum, Padež in Loke, trboveljski gasilci pa so območje požara preiskovali tudi z letalnikom. "Tam, kjer se je požar začel, je stanovanjska hiša, ki smo jo takoj ubranili in je zunaj nevarnosti," je za Prvi dnevnik Televizije Slovenija povedal poveljnik Gasilske zveze Zagorje ob Savi Marko Bokal

Požara nad dolino Šklendrovca gasilcem v soboto ni uspelo pogasiti, v nedeljo zjutraj je zato pri gašenju pomagal tudi helikopter. Foto: Facebook/PGD Podkum
Požara nad dolino Šklendrovca gasilcem v soboto ni uspelo pogasiti, v nedeljo zjutraj je zato pri gašenju pomagal tudi helikopter. Foto: Facebook/PGD Podkum

Kot je še pojasnil Bokal, so gasilci v soboto pogasili, kar je bilo v dosegu njihovih moči. "Ponoči so gasilci nadzorovali požar, da se ne bi razširil na bencinsko črpalko, ki je v neposredni bližini," je pojasnil. Zjutraj je na pomoč pri gašenju priletel tudi vojaški helikopter. Kot je Bokal pojasnil okoli 12. ure, po njegovi oceni gori od 12 do 15 hektarjev gozdne površine, ki pa je neposeljena, neprehodna in nedostopna, tako da ni ogroženo nič drugega. Z uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da je požar pod nadzorom, obstajajo pa še posamezna žarišča.

Zakaj je zagorelo, preiskuje policija, kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Petra Bezjak Cirman, pa naj bi neuradno požar povzročil človek.

Manjši gozdni požari tudi drugod po državi

V soboto popoldne je zagorelo tudi pri naselju Vrtojba v občini Šempeter - Vrtojba. Kot so na družbenem omrežju sporočili iz PGD-ja Šempeter pri Gorici, sta gorela grmičevje in podrast na površini okoli 400 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD-ja Šempeter in Gasilske enote Nova Gorica.

V nedeljo je malo pred 12. uro zagorelo v naselju Drožanje v občini Sevnica. Kot so sporočili iz PGD-ja Sevnica, so gasilci požar na površini približno enega hektarja omejili in pogasili.