Tudi Alžirijo so prizadeli hudi požari. Foto: EPA
Tudi Alžirijo so prizadeli hudi požari. Foto: EPA

V 14 okrožjih na severu države je aktivnih kar 39 požarov. Najbolj prizadeto mesto je El Tarf, kjer divja 16 požarov, življenje pa je izgubilo najmanj 24 ljudi. Po poročanju televizijske postaje Ennahar so v bolnišnico odpeljali približno 50 ljudi, policija pa je zaradi požarov zaprla več cest. Območje je danes obiskal tudi predsednik vlade Aymen Benabderrahmane.

V mestu Setif sta v požaru umrli 58-letna mati in njena 31-letna hči. Tudi v mestu Souk Ahras so ljudje bežali s svojih domov, saj se je požar razširil, še preden so na pomoč prispeli gasilski helikopterji. Štiri osebe naj bi tam utrpele opekline, 41 drugih pa je imelo težave z
dihanjem, so povedale oblasti. Evakuiranih je bilo 350 prebivalcev, med drugim tudi 17 novorojenčkov iz mestne bolnišnice.

Skupno naj bi zaradi letošnjih požarov v Alžiriji približno 200 ljudi utrpelo opekline ali imelo težave z dihanjem zaradi dima.

Skupno je letos poleti v požarih v državi umrlo že 30 ljudi. Tudi v Alžiriji se namreč spopadajo z visokimi temperaturami in hudo sušo, zaradi katere je več hudih požarov izbruhnilo tudi v evropskih državah.

Na severu Alžirije sicer požari izbruhnejo vsako leto. Samo lani so zahtevali 90 življenj, zgorelo je tudi 100.000 hektarjev rastja. Lani je sicer notranji minister za požare obtožil požigalce.

Požari pa so ponovno sprožili razpravo o tem, da v državi ni dovolj gasilskih letal. Po podatkih spletne strani Mena Defense so alžirske oblasti preklicale pogodbo s španskim podjetjem za dobavo sedmih gasilskih letal, potem ko se je Alžirija v začetku leta diplomatsko razšla z Madridom. Sicer je Alžirija medtem najela rusko gasilsko letalo, vendar se je pokvarilo in bo popravljeno šele v soboto.