Začetek počitnic je v znamenju visokih temperatur, ki so kot nalašč za morske in druge vodne užitke. Foto: BoBo
Začetek počitnic je v znamenju visokih temperatur, ki so kot nalašč za morske in druge vodne užitke. Foto: BoBo

TV Slovenija je za vremensko napoved povprašala vremenoslovca Branka Gregorčiča z Arsa. Nas čakajo rekordi? "Verjetno nas ravno rekordi ne čakajo, bomo pa že drugič ta mesec nekje tik pod temi rekordnimi vrednostmi. Po hladni pomladi je že prva polovica junija prinesla otoplitev, ampak vročinski val se je začel v drugi polovici meseca in še kar traja. Prvi vrhunec je bil sredi prejšnjega tedna, drugi vrhunec pa bo danes in tudi jutri, ko bo dejansko najvišja temperatura ponekod okoli 35 stopinj, morda jutri na vzhodnem robu Slovenije tudi 37. Absolutni junijski rekord za Slovenijo pa znaša 37,5 stopinje Celzija. Bomo sicer videli, ampak verjetno bomo ostali kakšno stopinjo pod to rekordno vrednostjo," je napovedal Gregorčič.

Nas v četrtek čaka ohladitev in morda nato spet vročina? "V resnici že sreda ne bo tako vroča kot torek, ampak temperatura bo še nad 30 stopinjami Celzija. V četrtek pa zaradi dotoka nekoliko vlažnega in hladnejšega atlantskega zraka se bo tisto vreme, ki ga imajo zdaj na Dirki po Franciji, pravzaprav preselilo na območje Alp in doseglo Slovenijo. Seveda tu ne bo tako hladno, kot je tam. Temperature bodo v četrtek verjetno okoli 25 stopinj Celzija čez dan, ob tem, da bodo kar pogosto nastajale plohe in nevihte. Nestanoviten tip vremena se bo verjetno vlekel vsaj do konca tedna, vendar dnevne temperature ne bodo zelo nizke, vsaj 25 stopinj Celzija, morda tudi kakšno stopinjo več. Izračuni kažejo, da bi se vročina lahko nekoliko vrnila proti sredini prihodnjega tedna, ko bi šlo lahko spet nad 30. "

Kakšno bo pa letošnje poletje ‒ če se to sploh da s takšne časovne oddaljenosti napovedati? "Sezonske napovedi seveda obstajajo, vendar niso zelo zanesljive. Za letošnje poletje je bila izračunana verjetnost, da bo na našem območju temperatura nadpovprečna, kar okoli 80 odstotkov. To se za zdaj uresničuje. Junij bo verjetno tretji najtoplejši junij v zgodovini meritev pri nas. Samo junija 2003 in 2019 sta prinesla še nekoliko višje temperature kot letos. Začeli smo kar visoko, kaj bo pa v juliju in avgustu, pa zanesljivo ni mogoče napovedati," je sklenil vremenoslovec.

V vročini na počitnice

Arsova vremenska napoved

Najvišje dnevne temperature bodo danes od 30 do 36 stopinj Celzija, jutri bo pretežno jasno, pihati bo začel jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 20, najvišje dnevne pa od 30 do 37 stopinj Celzija.

V ponedeljek in torek bo vpliv vremena večinoma ugoden.

Arso je izdal opozorilo, od ponedeljka do srede bo po nižinah velika toplotna obremenitev.

V sredo bo še sončno in vroče, popoldne in zvečer predvsem na severu ni izključena kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta, v četrtek pa kaže na osvežitev s plohami in nevihtami.

V drugi polovici tega tedna bo k nam dotekal nekoliko hladnejši in bolj vlažen zrak, nato pa se bo vreme na območju Alp spet počasi ustalilo. V četrtek in petek kaže na spremenljivo vreme z občasnimi plohami in nevihtami, vročina bo popustila.

V soboto in v nedeljo bo verjetnost padavin že manjša, še več sončnega vremena pa lahko pričakujemo v novem tednu. Popoldanske temperature bodo večinoma med 25 in 30 stopinjami Celzija.

Morje je zelo toplo, v Kopru ima 28 stopinj Celzija, v sredo bo imelo še stopinjo več. Podobno je v drugih obmorskih krajih pri nas.

 Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zadržujte se v senci in pijte veliko vode

Daljše obdobje vročine lahko povzroči kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico in vročinsko kap, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu, in dodajajo, da lahko vročina najbolj prizadene starejše in otroke, bolnike, osebe s socialno-ekonomskimi problemi in osebe, ki so dodatno izpostavljene različnim dejavnikom iz okolja (bivajo v podstrešnih stanovanjih, brez naprav za klimatizacijo ...).

Zato je pomembno, da se v vročih dneh umaknemo v senco in hladnejše prostore, omejimo fizično aktivnost, se oblečemo lahko, uživamo zadostno količino tekočine in uporabljamo zaščito pred soncem. Ob tem opozorilo, da nikoli v avtu ne puščamo nikogar.

V sindikatu opozarjajo na nemogoče delovne razmere za številne zaposlene

V Obalni sindikalni organizaciji ‒ KS 90 so danes izrazili ogorčenje zaradi delovnih razmer, ki so jim "kljub ekstremnemu vročinskemu valu" izpostavljeni delavci v številnih delovno intenzivnih gospodarskih panogah. Omenili so gostinstvo in turizem, gradbeništvo, cestni potniški promet in druge panoge ter pozvali k zagotavljanju ustreznih razmer.

V KS 90 so v sporočilu za javnost poudarili, da vročinski val sovpada s hitrim odpiranjem gospodarstva po pandemiji covida-19. "Z glavo skozi zid" se po njihovem mnenju še posebej v delovno intenzivnih gospodarskih panogah z zelo okrnjenim kadrom poskuša nadomestiti zamujeno, "in to pogosto za ceno zdravja in varnosti zaposlenih".

"Zavoljo tega bi radi opozorili, da se pri temperaturi nad 27 stopinj Celzija predvsem pri predelovalnih dejavnostih delovna storilnost z vsako stopinjo zmanjša za od štiri do devet odstotkov in da je treba v takih primerih nujno dati na prvo mesto zdravje in varnost zaposlenih, saj je to največje bogastvo vsakega delodajalca," so zapisali.

Med drugim so omenili dejavnost gostinstva in turizma, ki jo je v času epidemije zapustilo več tisoč zaposlenih, pritisk na zaposlene, ki so ostali, pa je v smislu količine dela izjemno velik. Zaposleni morajo ob tem nositi zaščitne maske.

Bo v prihodnjih dneh dosežen junijski temperaturni rekord?