Že konec januarja se je izkazalo, da je bila sledljivost Izbrane kakovosti Slovenije zagotovljena skozi celotno verigo in da je bilo sklicevanje oziroma označevanje mesa z oznako ustrezno. Foto: Radio Slovenija
Že konec januarja se je izkazalo, da je bila sledljivost Izbrane kakovosti Slovenije zagotovljena skozi celotno verigo in da je bilo sklicevanje oziroma označevanje mesa z oznako ustrezno. Foto: Radio Slovenija

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v inšpekcijskem nadzoru preverjanja izpolnjevanja zahtev za stegno govejega mesa, ki jih določa shema Izbrana kakovost Slovenije, vključno z zagotavljanjem sledljivosti skozi celotno verigo trženja. Nadzor je obsegal preverjanje sledljivosti med obrati, ustreznost označevanja, vodenje evidenc in upoštevanje zahtev iz veljavne specifikacije za shemo za goveje meso.

Nadzor so inšpektorji izvedli v osrednjih skladiščih in v maloprodajnih enotah trgovskih verig Spar in Tuš oz. pri vseh dobaviteljih mesa mlade govedi. Nadzor je bil tako opravljen pri 10 dobaviteljih mesa, proizvedenega v osmih obratih za klanje živali. Že konec januarja se je izkazalo, da je bila sledljivost Izbrane kakovosti Slovenije zagotovljena skozi celotno verigo in da je bilo sklicevanje oziroma označevanje mesa z oznako ustrezno.

Z izračunom masnega toka je bilo pozneje ugotovljeno še, da razsekane in dobavljene količine stegna mladega goveda Izbrane kakovosti Slovenije v trženju niso presegale zaklanih količin mesa govedi. Prav tako je bila ugotovljena skladnost v osrednjih skladiščih med prejeto in odposlano količino v posamezne maloprodajne enote, so poudarili v upravi.

Inšpekcijski nadzor razkril nekaj neskladnosti

V času nadzora pa so bile po njihovih navedbah ugotovljene tudi nekatere neskladnosti. V nekaj primerih so bile tako izjave rejcev govedi o načinu vzreje nepravilne ali nepopolne oziroma reje niso bile certificirane z veljavno različico specifikacije Izbrana kakovost Slovenija.

V enem klavno-predelovalnem obratu so bile ugotovljene pomanjkljivosti pri preglednosti podatkov sledljivosti, kar ni omogočalo izračuna masnega toka za izbrano obdobje, zato je bil potreben izračun za daljše obdobje. Razlike v masnem toku niso bile ugotovljene. V drugem obratu je bilo ugotovljeno, da zaposleni niso izvajali svojih nalog v skladu z delovnimi navodili izvajalca dejavnosti oz. nosilec dejavnosti ni izvajal ustreznih lastnih kontrol v procesu razseka in pakiranja.

V posameznih poslovalnicah trgovske verige je bilo ugotovljeno, da je bilo prodanih več porabniških kosov mesa pod oznako stegno mladega goveda brez kosti, kot je bilo nabavljeno, pri čemer pa "obstaja možnost, da je pri prodaji prišlo do zamenjave z drugimi porabniškimi kosi mesa, npr. mesom plečeta oziroma se je meso mlade govedi zamenjalo za meso govedi".

Zaznana manjša tveganja, ki bi lahko privedla do odstopanj

Inšpekcija je na podlagi ugotovitev izvedenega nadzora izrekla ukrepe za odpravo teh neskladnosti, v nadaljevanju pa bo preverila, ali se bo to zgodilo ali ne. Glede na to, da prekrškovni postopki še niso končani, se bodo v primeru potrditve suma nezakonitega ravnanja pri trženju govejega stegna brez kosti Izbrane kakovosti Slovenije izrekle sankcije.

"Ugotovljene neskladnosti ne kažejo na večje pomanjkljivosti ali slabosti v prostovoljni shemi Izbrana kakovost Slovenija, zaznana so bila manjša tveganja, ki lahko zaradi rutinskega načina izvajanja notranjih postopkov kontrol in vodenja evidenc privedejo do manjših odstopanj od predpisanih zahtev sheme," so še navedli v upravi.