Policisti prijave o poginulem govedu do zdaj niso prejeli, so se pa odzvali na novinarska vprašanja in v sodelovanju z veterinarskim inšpektorjem odšli na kraj dogajanja. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Policisti prijave o poginulem govedu do zdaj niso prejeli, so se pa odzvali na novinarska vprašanja in v sodelovanju z veterinarskim inšpektorjem odšli na kraj dogajanja. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Uradni veterinar je preteklo soboto na kmetijskem gospodarstvu na Koroškem v naselju Podgora na območju Kotelj inšpekcijski nadzor opravil na podlagi prijave. "Pri nadzoru je bilo ugotovljeno, da ima kmetijsko gospodarstvo vpisanih 22 glav goveda, od tega jih je bilo osem poginjenih. V hlevu so bile zelo slabe higienske razmere. Več živali ni bilo označenih z ušesnimi številkami. Preostale živali so bile v zadovoljivem stanju in niso bile življenjsko ogrožene, niso pa imele na voljo dovolj vode in krme," so pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Pristojni so odredili redno oskrbo preostalih živali s pitno vodo in krmo, čiščenje hleva in zagotovitev čistega in suhega ležišča. Poginule živali je odpeljala veterinarsko-higienska služba, da bi ugotovila vzrok pogina. Preostale živali pa bodo po njihovih navedbah v nadaljevanju postopka odvzete. Po koncu postopka bo znanih tudi več informacij o ugotovitvah inšpekcije.

Na tej kmetiji je bila inšpekcija že večkrat

Kot kaže, pa to do zdaj niso bile edine nepravilnosti na tej kmetiji, saj se je z razmerami tam že v preteklosti ukvarjal tudi Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. "V letu 2020 in 2021 je vodil postopek pri isti zavezanki zaradi neoznačenosti goveda, v letu 2021 zaradi neprijavljenega dohodka iz dopolnilne dejavnosti, v letu 2021 in 2022 zaradi nenadzorovane paše ter še enkrat v letu 2002 zaradi neoznačenih živali. Zadnji postopek še vedno traja. V letu 2022 je inšpektorat uvedel tudi prekrškovni postopek zaradi neoznačenih živali," so za STA pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Na delu tudi policija

Trenutno pa obstoj suma kaznivega dejanja mučenja živali preverjajo tudi policisti. Po 341. členu kazenskega zakonika je za tiste, ki surovo ravnajo z živaljo ali ji po nepotrebnem povzročajo trpljenje, predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta.

Sum mučenja živali v Podgori na Koroškem