Italija se znova spopada s sušo. Prizor na reki Pad ob lanskem juliju. Foto: EPA
Italija se znova spopada s sušo. Prizor na reki Pad ob lanskem juliju. Foto: EPA

Italijanski vodovodi izgubijo dnevno po 157 litrov vode na prebivalca ali 42 odstotkov vse zajete vode. Z drugimi besedami, izgubijo količino, s katero bi lahko oskrbeli še 43 milijonov ljudi. Medtem v devetnajst občin podalpskega Piemonta vodo že marca dostavljajo s cisternami, še pred poletjem pa redukcije grozijo trem milijonom Italijanov.

Druga zaporedna suša z zimskim začetkom je znova razkrila stare težave države. Pri porabi pitne vode veljajo Italijani za najpotratnejše Evropejce, tudi zaradi razmeroma nizkih cen. Državi, navajeni na vodno izobilje, uspe zajeti samo 11 odstotkov padavin, potrebuje pa kapacitete, s katerimi bi jih zadržala vsaj 40. Navsezadnje gre več kot polovica uporabljene vode v kmetijstvo, kjer je kapljičnega namakanja, s katerim bi porabili do 70 odstotkov manj vode, še vedno malo.

Vladajoča koalicija je medtem dosegla dogovor o ustanovitvi posebne medresorske komisije, ki naj bi "pospešila srednjeročno in dolgoročno načrtovanje novih vlaganj na področju vodne infrastrukture".

Verjetno že prihodnji teden bo imenovala tudi izrednega komisarja z mandatom do konca leta, ki naj bi poskrbel za kratkoročne ukrepe, kot so takojšnje čiščenje akumulacijskih bazenov po državi s ciljem povečanja njihove kapacitete, čiščenje in ponovna uporaba odpadnih voda ter sondiranje novih potreb pri oskrbi z vodo ob spremenjenih podnebnih okoliščinah.

Kot kaže za zdaj, je favorit za komisarski položaj kar minister za infrastrukturo Matteo Salvini.