V Novem mestu je zapadlo okoli pol metra snega v Vinici še več. Foto: Vlado Mihalič
V Novem mestu je zapadlo okoli pol metra snega v Vinici še več. Foto: Vlado Mihalič
Maribor z okolico
V Mariboru je padlo le nekaj cenimetrov snega. Foto: Uporabnik Mojega spleta mesgrad
Burja je odkrila streho tovarne Lipa Ajdovščina
Burja je odkrila streho tovarne Lipa Ajdovščina. Foto: Mojca Dumančič
Polomljen daljnovod
Močan veter je polomil daljnovod na Šempaškem polju. Trenutno je brez elektrike 4.500 gospodinjstev. Foto: Mojca Dumančič
Poplave v Piranu
V Piranu so zjutraj zaradi poplavljanja morja sprožili alarmno sireno. Foto: Edi Mavsar
Burja je odkrila streho šole v Ajdovščini
Odkrilo je tudi streho šole v Ajdovščini, a je bila šola na srečo zaprta in otrok v njej ni bilo. Foto: Mojca Dumančič
Vitovlje, Vipavska dolina
Sneg: najhuje na Primorskem in Notranjskem

Na Kočevskem, v Beli krajini, na Dolenjskem in delu Notranjske je od četrtka padlo do več kot 50 centimetrov snega. Po izdatni snežni pošiljki na JV države bo tam do sobote zjutraj zapadlo še do 15 cm snega, drugod manj.

Slabela bo tudi burja. Najmočnejši sunki burje bodo zvečer še presegali 100 kilometrov na uro, a veter predvidoma ne bo več dosegal opozorilnih vrednosti od sobote zjutraj. Tudi severovzhodni veter bo postopoma slabel, bo pa še vedno gradil snežne zamete.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) v soboto padavin ne pričakujejo več, na Primorskem pa bo še pihala večinoma zmerna burja, ki bo ponehala v noči na nedeljo.

Zasnežena Vinica
Sneženje na območju jugovzhodne Slovenije se je po 13. uri nekoliko uneslo. Največ novega snega imajo v Kočevju, Črnomlju in Novem mestu. Na Vinici pri Črnomlju je snežna odeja debela več kot 70 centimetrov.

Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP-ju Anton Hrastar je povedal, da je največ snega od četrtka zvečer zapadlo na območju Obkolpja, v Beli krajini največ na območju Vinice, in sicer 70 centimetrov, in na Kočevskem, v jugovzhodni Sloveniji pa v povprečju pol metra.

Danes niso delali v Revozu in v družbah TPV-ja, zaradi pomanjkanja materiala so v Adrii Mobil jutrišnjo delovno soboto preložili za teden dni.

Veter se je nekoliko unesel
Na Primorskem, zlasti v Vipavski dolini je obilo preglavic povzročala burja, ki je dopoldne marsikje potrgala žice na električnih daljnovodih. Sredi dneva je bilo tako brez električne energije na območjih Elektra Primorske in Elektra Ljubljana 5500 odjemalcev, do popoldneva pa so velik del napak že odpravili.

Burja, ki je ponekod dosegla hitrost tudi do 200 kilometrov na uro, je povzročila tudi nekaj škode na infrastrukturi in lomila drevje. Med drugim je dopoldne sunek burje odkril okrog 25 kvadratnih metrov strehe na tretji stavbi Osnovne šole Danila Lokarja v Ajdovščini, vendar razen poškodovane strešne pločevine večje škode ni povzročil. Ponoči je odkrilo tudi okrog 150 kvadratnih metrov strehe industrijske hale nekdanje tovarne pohištva Lipa v Ajdovščini.

Zaradi napovedanega snega in vetra pouka ni bilo na 135 osnovnih šolah in 36 srednjih šolah. Na večini šol je bilo sicer zagotovljeno varstvo. Zaprti so biti tudi nekateri drugi javni zavodi. Vreme je oviralo dostavo poštnih pošiljk, tri pošte so bile zaprte.

Burja v Postojni se počasi umirja, večje ceste so prevozne. Z izjemo izobraževalnih zavodov so javne ustanove v Postojni odprte, sicer pa ljudje ostajajo pretežno doma, pravi Klemen Grilj iz civilne zaščite. Ohromljene so cestne povezave proti Ilirski Bistrici, v tamkajšnjih vaseh je odkrilo nekaj streh, tudi v Cerknici sneg sproti nanaša na cesto.

Težave v prometu tudi v okolici Pivke
Burja, ki je na Postojnskem gradila zamete, ne dosega več tako močnih sunkov kot zjutraj, zato so tudi snežni zameti manjši.

Postojnska civilna zaščita je že ob 6. uri prebivalce pozvala, naj - če je le mogoče - ostanejo doma, a jih nekaj nasveta ni upoštevalo, zato so ostali v zametih na glavni cesti in so potrebovali pomoč reševalnih služb.

Tudi v okolici Pivke so imeli težave s pretočnostjo prometa, je pojasnil pivški župan Robert Smrdelj in dodal, da je bila zaprta regionalna cesta iz Pivke čez Zagorje in Knežak proti Ilirski Bistrici.

Poveljnik ilirskobistriške civilne zaščite Janko Slavec je pojasnil, da so imeli njihovi gasilci največ dela zaradi streh, ki jih je odkrila burja, podrlo se je nekaj dreves, nekaj težav je bilo tudi z dobavo električne energije.

Piran: Zaradi visokih valov zalilo Punto
V Piranu pa so zjutraj zaradi poplavljanja morja sprožili alarmno sireno. Morje je poplavilo Punto ter Kidričevo in Cankarjevo nabrežje - voda je zalila nekaj lokalov in stanovanjskih hiš ter nekaj vozil, je pojasnil vodja koprske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Zvezdan Božič. Večje škode ni bilo, samo škodo na nepremičninah pa bodo lahko ocenili čez dan po prihodu lastnikov lokalov.

Luka Koper priprta - ladje le noter, ven po preučitvi stanja
Koprsko pristanišče je zaradi vremenskih razmer še vedno priprto, pojasnjuje vodja za stike z javnostjo v Luki Koper Sebastjan Šik in dodaja: "To pomeni, da spuščajo ladje noter in ven le po preučitvi stanja, za to je pristojna Uprava RS za pomorstvo." Zaradi močnih sunkov burje je okrnjeno tudi delo znotraj pristanišča, ustavljeno je tako delo na dvigalih "in pa seveda tudi delo na drugih terminalih je v določeni meri okrnjeno, predvsem kar zadeva delo zunaj skladišč, torej na odprtih površinah". Ob umiritvi cestnih razmer pričakujejo konec tedna v pristanišču povečan promet tovornih vozil, zato so ministrstvo za infrastrukturo že zaprosili za preklic nedeljske prepovedi vožnje za ta vozila.


Sneg: najhuje na Primorskem in Notranjskem